Türkiye genelinde milyonlarca emekli ve memur, Temmuz ayının ilk haftasında açıklanacak olan enflasyon oranına odaklandı.

TÜİK tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verisi, emekli maaş zammı için belirleyici olacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon oranına göre doğrudan zam alırken, en düşük emekli maaşı için ise Meclis’te yasa çıkarılması gerekiyor.

En son yapılan artışla birlikte en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükselmişti. Bu rakam yılbaşında tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 15,75 oranındaki zamma göre belirlenmişti.

Ancak bu maaşın tekrar artırılması için yalnızca enflasyon oranı değil, aynı zamanda Meclis’ten geçecek bir kanun teklifine ihtiyaç var.

Kabine toplantısında alınabilecek bir karar doğrultusunda, en düşük maaşın artırılması için kanun teklifinin hazırlanarak TBMM’ye sunulması ve hızlı şekilde yasalaşması gündemde.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük maaş düzenlemesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Usta, “Her zaman ihtiyaç sahiplerinin yanında olduk. Mağduriyet yaşanmaması için gereken adımlar atılacaktır” dedi.

Henüz kesinleşmemiş olan 5 aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 15,09 olarak hesaplanıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, açıklanacak enflasyon oranı kadar doğrudan zam alacak. Ancak en düşük emekli maaşı alanlar, bu orandan doğrudan faydalanamıyor.

Bunun dışında olası zam senaryoları şöyle:
Yüzde 20 zam: 17 bin 363 TL
Yüzde 25 zam: 18 bin 086 TL
Yüzde 30 zam: 18 bin 810 TL

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, açıklanacak enflasyon oranı kadar doğrudan zam alacak. Ancak en düşük emekli maaşı alanlar, bu orandan doğrudan faydalanamıyor.

Çünkü emekli maaşının alt sınırının yükseltilmesi için kanuni bir düzenleme şart. Bu düzenleme yapılmadığı takdirde, daha fazla prim ödeyen ya da uzun süre çalışan birçok emeklinin maaşı, en düşük emekli maaşı ile eşitlenmiş oluyor.

En düşük emekli maaşının artırılabilmesi için şu süreçlerin tamamlanması gerekiyor:
Kanun teklifinin hazırlanması
Meclis Komisyonlarında görüşülmesi
Genel Kurul’da oylanması
Cumhurbaşkanı’nın onayı
Resmi Gazete’de yayımlanması
Bu süreç tamamlandığında yeni maaş tutarları yürürlüğe girmiş olacak.