Finlandiya, yıllık Dünya Mutluluk Raporu'nda (DMR) 7 kez üst üste dünyanın en mutlu ülkesi olarak tahtını korudu. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen rapor, 100'den fazla ülkede gerçekleştirilen anket sonuçlarına dayanılarak oluşturuluyor. ABD’nin bu yıl ilk 20’ye girememesi ise gözlerden kaçmadı.
OKUMAYA DEVAM EDİN...
Dünya Mutluluk Raporu'nda 7. kez ilk sıraya yerleşen Finlandiya, bu yıl da mutluluk endeksindeki yüksek oranlarla yerini korudu.
Dünya Mutluluk Raporu'na göre, Finlandiya'nın ardından sıralamada Danimarka, İzlanda, İsveç, İsrail Hollanda, Norveç, Lüksemburg, İsviçre ve Avustralya yer aldı. İlk 10'da göze çarpan İskandinav ülkeleri, mutluluk endeksindeki istikrarlı başarılarıyla dikkat çekti. 30 yaş altının en mutlu olduğu ülke Litvanya olurken 60 yaş üstü gruplarda ise Danimarka'nın mutluluk düzeyi öne çıktı.
ABD, Dünya Mutluluk Raporu'nda beklenenin aksine, ilk 20'ye giremedi ve 23. sıraya yerleşti. Bu durum, ülkenin mutluluk düzeyinde yaşadığı gerilemeyi de gözler önüne serdi. Benzer şekilde, diğer büyük ülkelerden İngiltere 20. sıraya, Almanya 24. sıraya ve Rusya 72. sıraya yerleşti. Büyük ülkelerin mutluluk endeksindeki durum, önceki yıllara oranla alt sıralara kaydı. Ermenistan’ın 82. sırada yer aldığı listede Türkiye ise 98. sıraya yerleşti. Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna da 105. sıraya yerleşirken çatışma ve yoksullukla mücadele eden Afganistan, 143 ülke arasında son sırada yer aldı.
Dünya Mutluluk Raporu (DMR), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun inisiyatifiyle her yıl yayınlanıyor ve bir ülkenin mutluluk düzeyini belirleyen çeşitli faktörleri ele alıyor. Bu faktörler arasında kişi başına düşen GSYİH, ortalama yaşam süresi, özgürlük, iş güvenliği ve yolsuzluk düzeyi gibi göstergeler bulunuyor. Araştırmacılar, bu kriterleri kullanarak ülkelerin mutluluk endeksini belirleyerek raporlarına yansıtıyorlar.