İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak gerçekleştirdiği araştırmada, "İstanbul’da Asgari Ücretli Olmak - Yaşam Maliyeti Temelli Bir Asgari Ücret Politikası" başlıklı raporu sundu. Rapor, 2023 yılı asgari ücret verilerine dayanarak hazırlandı ve özellikle kira artışlarına odaklanarak ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. İstanbul'daki alım gücü detaylı bir şekilde analiz edildi ve sadece kira artışları değil, aynı zamanda diğer ülkelerdeki asgari ücretlerle yaşam maliyetleri de raporun kapsamına alındı.
DEVAMI DİĞER SAYFADA --->
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından gerçekleştirilen araştırmada, gıda ve konut giderleri gibi zorunlu harcamaların ele alındığı ortaya çıktı. Verilere göre, İstanbul'da yaşayan haneler, diğer şehirlerle kıyaslandığında zorunlu ihtiyaçlar doğrultusunda yaptıkları harcamalarda önemli bir maliyetle karşı karşıya kaldılar.
Raporda en dikkat çeken konu ise kira artışları oldu. 2019 yılından bu yana kiraların sürekli bir yükseliş göstermesi, İstanbul'da asgari ücretle yaşama mücadelesini gündeme getirdi. İstanbul'da ev fiyatlarının son bir yılda yüzde 75,7, 2019 Kasım ayından bu yana ise yüzde 732,1 arttığı belirlendi.
İPA tarafından hazırlanan rapora göre, son bir yılda kiraların yüzde 75,7 artmasıyla birlikte ortalama kira bedeli, asgari ücretin 1,5 katına kadar çıktı. Rapor, 2023 yılı asgari ücreti olan 11.402 TL üzerinden hazırlandı.
Araştırma verileri, İstanbul'da yaşamak için gereken zorunlu ihtiyaçların maliyetini dikkate alarak yapılan hesaplamalarla ortaya koydu ki, İstanbul'da yaşayan bir haneye 2 asgari ücret de gelse, yaşam maliyetini karşılamak oldukça zorlu bir mücadele haline gelmiş durumda. Bu durumda bile, ancak yoksulluk sınırının eşiğinde bir hayat sürdürülebilmektedir.