Ağıralioğlu, bulunduğu Millet İttifakı'nda yer alan partisinin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermeme kararını açıklamıştı.


İstifa dilekçesinde Ağıralioğlu, "Gördüğüm lüzum üzerine İYİ Parti’den istifa ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.


Kısa bir süre önce İYİ Parti'den ayrılan Yavuz Ağıralioğlu, partinin kilit isimlerinden biri olarak öne çıkıyordu. Ağıralioğlu, 2018'in Mayıs ayında İYİ Parti'ye geçiş yapmıştı. 2018 Genel Seçimleri'nde İstanbul'dan milletvekili seçilen Ağıralioğlu, İYİ Parti bünyesinde TBMM Grup Başkanvekilliği, parti sözcülüğü, Türk dünyası ve yurtdışı Türkler başkanlığı gibi önemli görevleri üstlenmişti.













Aytun Çıray, İzmir milletvekilliği görevini yürütürken CHP'den ayrılarak İYİ Parti'nin kuruluş sürecine katıldı. 2018'de İzmir'den milletvekili seçilen Çıray, İYİ Parti içerisinde genel sekreterlik, genel başkan başdanışmanlığı ve parti sözcülüğü gibi üst düzey görevleri üstlendi. 2019 Yerel Seçimleri'nde İYİ Parti'nin Ankara koordinatörlüğünü üstlenen Çıray, sürekli olarak CHP ile ittifak konusunda olumlu bir yaklaşım sergilemişti. İYİ Parti'nin Altılı Masa'dan ayrıldığı dönemde Çıray'ın bu süreçte önemli çabalar harcadığı biliniyor. Ancak Çıray, 3-6 Mart tarihlerinde gerçekleşen seçimlerde İYİ Parti'nin ciddi oy kaybettiğini sıkça dile getirdi.


Birçok ismin milletvekili adayı gösterilmemesi nedeniyle partiden uzaklaştığı iddia edilen Çıray, İzmir'den aday gösterilmesine rağmen sıralamalara ve diğer adaylara yönelik tepkileri sebebiyle adaylıktan çekildi. Seçimlerin ardından, 6 Haziran 2023'te Aytun Çıray, İYİ Parti'den istifa etti.

Eski ANAP milletvekili Ahat Andican, İYİ Parti'nin kurucularından biri olarak yer almıştı. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri'nde İstanbul milletvekili olarak seçilen Andican, dört ay süreyle İYİ Parti'nin TBMM İYİ Parti Grup Başkanı olarak görev yapmıştı. Ancak, 14 Mayıs seçimleri için milletvekili adayı gösterilmeyince Andican, seçimlerin ardından istifa etti. Andican, istifasını 12 Haziran 2023'te sosyal medya üzerinden şu şekilde duyurmuştu: 


Ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada İYİ Parti Yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkanı kalmamış durumdadır.

İYİ Parti'nin kurucularından olan Taylan Yıldız, genel seçimlerin ardından parti ile yollarını ayıran isimler arasında yer alıyor. Siyasete İYİ Parti ile adım atan Yıldız, 19 Haziran 2023 tarihinde istifasını açıklarken herhangi bir makam talebinde bulunmadığını belirtti. Yıldız, meselesinin kişisel değil sistemsel olduğunu vurgulayarak, "Bilinsin isterim ki benim kişilerle hiçbir zaman meselem olmadı. Benim başka bir meselem var: Ankara’nın gençleri duymaması meselesi… Bu meseleyi çözmek için, yeni bir gelecek için birlikte olmaya, çabalamaya, mücadele etmeye devam edelim. Ve umudu elden bırakmayalım, daha yeni başlıyoruz!" şeklinde açıklamalarda bulundu.













İYİ Parti'nin kurucularından ve Nisan 2018 itibarıyla uluslararası ilişkiler ve Türk dünyasından sorumlu genel başkan yardımcısı olan büyükelçi Aydın Adnan Sezgin, Kasım 2019'dan sonra İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı olarak görev yapmıştı. Ancak, 25 Eylül 2023 tarihinde Sezgin, İYİ Parti üyeliğinden istifasını şu sözlerle duyurdu:


"Kurucuları arasında yer aldığım İyi Parti üyeliğinden istifa ettim. Muhalefet bugünlerde büyük kargaşa içinde, ben bunu kendi adıma körüklemek istemiyorum. İstifamın nedenleri hakkında gerekirse gelecekte kapsamlı bir açıklama yaparım.''













Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve 27. Dönem İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 14 Mayıs seçimleri öncesi tekrar aday olmama kararı alan tek milletvekiliydi. 2023 seçimlerinde yaşanan yenilgi sonrasında Millet İttifakı'nın sona erdiği tartışmaları sürerken, Subaşı, yerel seçimlere ayrı adaylarla girilmesinin AK Parti'nin işine yarayacağını ve belediyelerin tekrar iktidar partisine geçebileceğini belirtmişti. Subaşı, istifasını şu ifadelerle duyurdu:


"27. Dönem milletvekilliği yaptığım ve tekrar adaylık talebinde bulunmadığım İYİ Parti üyeliğimden istifa etmiş bulunuyorum. Bir dönem önemli bir misyon üstlenmiş olan ve bu uğurda birlikte yol yürüdüğümüz, özveriyle hizmet veren arkadaşlarıma şükranlarımı sunar, kamuoyunun bilgisine arz ederim."

 İYİ Parti'nin 2017'deki kuruluşunda yer alan ve genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2018'de İYİ Parti Ankara Milletvekili olarak görev almıştı.


14 Mayıs seçimleri için tekrar aday gösterilmeyen Yılmaz, 10 Kasım 2023 tarihinde İYİ Parti üyeliğini sonlandırdığını şu ifadelerle duyurdu: "İYİ Parti kurulurken varmak istediğimiz amaçlarla ilgili tüm beklentilerim sıfırlandı."

Bahadır Erdem, İYİ Parti'nin önceki dönem başkanlık divanında hukuk ve adalet politikaları başkanı olarak görev yapmış ve 24 Haziran'da göreve gelen İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nda (GİK) yer almıştı. Ancak, İYİ Parti'nin GİK'te yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararına karşı çıkan ve CHP ile işbirliğinin sürdürülmesi için çaba harcadığı bilinen Erdem, 10 Kasım 2023 tarihinde bu gerekçeyle istifa etti.


Erdem'in açıklamasında, İYİ Parti'nin yerel seçim kararının, İstanbul ve Ankara'nın muhalefette kalmasını riske attığını ve AK Parti rejiminin yeni fırsatlar doğurduğunu belirttiği görüldü. İYİ Parti'nin yerel seçimde ittifak olasılığına kapıyı kapatması nedeniyle istifa ettiğine vurgu yapan Erdem, "İYİ Parti’ye katıldığım günden bu yana hedefi yirmi bir yıldır devam eden bu iktidarı değiştirmek olan, ülkemizde yeniden demokrasi ve hukuk devletinin sağlanmasını amaçlayan bir siyasetçi, bir hoca ve bir hukukçu olarak mevcut kazanımların riske atılmasını kabul etmem mümkün değildir" dedi.

Ankara Milletvekili Adnan Beker, 16 Kasım tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla partisinden istifa ettiğini duyurdu. Beker, "İYİ Parti çatısı altında ülkeye daha fazla katkı sağlayamayacağını düşündüğü için istifa ettiğini" ifade etti. 


İstifasının ardından Adnan Beker, 28 Mayıs'taki seçimde Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verdiğini açıkladı. Ayrıca, 6'lı masayı eleştiren Beker, "O masa Pursaklar'ı bile yönetemezdi" şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Dikbayır, önceki dönem Mali İşler Başkanı olarak İYİ Parti Başkanlık Divanı üyesiydi ve Akşener'le yakın çalışıyordu. Sakarya Milletvekili Dikbayır, Akşener'in yakınlarının hesaplarını incelediği iddialarının ardından 20 Kasım'da, Akşener'in imzasıyla tedbirli ve kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Bu süreçte Dikbayır'a taciz suçlaması da yöneltildiği ortaya çıktı. Dikbayır, hakkındaki iddiaları reddederek, "Meral Hanım'a asla hakkımı helal etmiyorum" dedi. 

İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, İYİ Parti'nin kuruluş amacından ve ilkelerinden uzaklaşıldığını belirterek, 6 Aralık'ta istifa ettiğini açıkladı. İstifasının ardından açıklamalarda bulunanYanıkömeroğlu, "CHP'nin işbirliği önerisinin reddedilmesi bardağı taşıran damla oldu. Millet bize bu sistemi değiştirelim diye oy verdi, milletvekili olarak bu misyona devam edeceğim" dedi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu, 12 Aralık'ta Şeyh Said ile ilgili paylaşımı nedeniyle disipline sevk edildi. Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yeni bir yola Şeyh Said Bulvarı adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışmalarla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şeyh Said, Said Nursi ve Seyit Rıza'nın mezar yerlerinin açıklanması için çağrı yapmıştı. Ancak disipline sevk edilen Ensarioğlu, istifasını sunarak partiden ayrıldı.













İbrahim Özkan, yerel seçimlerde CHP ve İyi Parti iş birliğini destekleyen bir isimdi. Ancak genel idare kurulunun ittifaksız yerel seçim kararı sonrasında, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Teşkilatlara rağmen siyaset yapılmaz" ifadelerini kullanarak bu karara karşı durdu.


İstifa kararını da yine sosyal medya üzerinden duyuran Özkan, "Genel Başkan Meral Akşener'in talebi doğrultusunda artık 'Hür ve Müstakilim.' İstanbul Büyükşehir Belediye İYİ Parti Grup Başkan Vekilliği görevinden istifa ediyorum" şeklinde açıklama yaptı.













İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in danışmanlığına 2022 yılında atanan Ahmet Zeki Üçok, yerel seçimlerde İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) işbirliği yapması gerektiğini savunmuştu. Üçok İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığı görevinden alındı. Üçok, hâlâ İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi olmasına rağmen Başkanlık Divanı'ndaki görevinin sona erdiğini, bu durumu Genel Sekreter Ayfer Yılmaz'ın telefonla bildirdiğini belirtti.


Üçok, Genel İdare Kurulu'nun CHP'nin teklifini reddetmesinin ardından herhangi bir platformda işbirliği savunmadığını ifade etti. GİK kararının ardından, Akşener'in grup toplantısında seçimlere kendi adaylarıyla girme kararını "Özü Başımıza" sloganıyla paylaşmıştı. Üçok, GİK kararına saygı duyduğunu vurguladı.

İYİ Parti içinde bir başka yerel seçim istifası daha yaşandı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner, İstanbul ve Ankara'da işbirliği yapılmaması nedeniyle partiden istifa ettiğini sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu.


Güner, yerel seçimde işbirliği teklifinin görüşüldüğü 4 Aralık'taki Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında alınan kararı desteklemediğini belirterek, "Yapabileceğim tek şey saygı duymak ve istifa etmektir." ifadesini kullandı. Ayrıca Güner, "Bağımsız bir hukukçu olarak ilkelerim doğrultusunda ülkem için mücadeleme devam edeceğim." açıklamasını ekledi.

Editör Hakkında