Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi uzmanları, 4 milyonu aşan öğrenci ve aileleriyle 12 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren LGS ve YKS sınavlarına bir aydan az bir süre kala “Sınav dönemlerinde ebeveyn ve ergen arasındaki ilişki yönetimi ve iletişim” konusuna dikkat çekti.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Gençlere bir amacı kovalamaları tavsiyesi verdi
NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni dünya düzeninde sınav kaygısı ve stresini, aile içi iletişim ve gençlerle ilişki bağlamında değerlendirdi.
Prof. Dr. Tarhan, LGS ve YKS gibi sınavlar öncesinde ebeveyn tutumlarının önemine dikkat çekerek, beyin temelli öğrenmenin stresi daha iyi yönetmeye yardımcı olduğunu belirtti.
Ayrıca, amacı olmayan kişilerin motivasyon eksikliği yaşadığına vurgu yaparak gençlere, bir hedef belirlemelerini önerdi.
Eğitimde adil olmayan bir sınav sistemi var
Eğitim sistemine de atıfta bulunan Prof. Dr. Tarhan, “Hepimizi aşan bir sistem var. Şu andaki eğitim sistemimiz bir insanın hayat başarısını lise sondaki bir sınava bağlıyor. Bu adil olmayan bir sistem. Bir yıl içerisinde insanın bütün yıllarını birikimini değerlendirip onun hayatı ile ilgili karar veriliyor.” ifadelerini kullandı.
Tarhan: “Başarı sağlığın önüne geçmemeli”
Prof. Dr. Tarhan, sınav öncesi çocuklara performanslarının artması için ilaç ya da takviye verilmesi konusuna da değinerek, şu uyarılarda bulundu.
“Eğer bir anne baba doktor tavsiyesi olmadan çocuğa performans artırıcı ilaç veriyorsa, o çocuk ileride hap kullanımına meyilli olur. O çocuklar üniversiteye girdikten sonra hap almadan ders çalışamıyorlar. Sonra bize getirilen çocuklar var, böyle yetiştirilmişler. O ilaçlar artık tesir etmediği için başarılı olmak için metamfetamin gibi ilaçlar alıyorlar. En güzel performans artırıcı ilaç çay, kahve…
Bu çocuk ileride madde kullanmadan derse odaklanamayan, çalışamayan bir çocuk oluyor. Çocuğun beynini zehirliyorlar. Başarı sağlığın önüne geçmemeli.”
Bulantı, kusma gibi fiziksel belirtiler yaşanıyor
Çocukların bireysel özelliklerinin desteklenmesinin önemine işaret ederek Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş ise ailelerin çocukları dürtüklemek yerine desteklemeleri gerektiğini vurgulayarak:
“Sınav stresi, ergenlerde kaygı bozukluklarının, depresyonun, panik atakların ve hatta okul fobisinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bulantı, kusma gibi fiziksel belirtiler yaşanıyor. Sınav kaygısıyla başa çıkmak için ergenlere ve ailelerine çeşitli destek ve tedavi yöntemleri öneriliyor.” dedi.