BAKTERİ BUHARLA BULAŞIYOR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Kandemir, lejyoner hastalığının Legionella pneumophila adlı bakteriden kaynaklandığını belirtti. Kandemir, bu bakterinin özellikle klima sistemleri, duş başlıkları, spa, jakuzi ve havuzlarda çoğaldığını vurgulayarak, “Mikroorganizmalar enfekte suyun buharlaşması ile solunum yoluyla insanlara bulaşır” dedi.

RİSK GRUBUNDAKİLER İÇİN HAYATİ TEHLİKE

Lejyoner hastalığı, sağlıklı bireylerde hafif seyredebilirken, özellikle 50 yaş üzerindekiler, sigara içenler, kronik hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ağır sonuçlara yol açabiliyor. Kandemir, “Ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı gibi solunum yolu belirtilerine; bulantı, ishal, bilinç değişiklikleri gibi sistemik semptomlar eşlik edebilir” diye konuştu.

TANI VE TEDAVİ ZOR

Doç. Dr. Kandemir, lejyoner hastalığının tanı ve tedavisinin sıradan zatürreden farklı olduğunu da vurguladı. Bu bakterinin, yaygın olarak kullanılan penisilin grubu antibiyotiklere dirençli olduğunu belirten Kandemir, tanı için balgam kültürü, idrar antijen testi, PCR ve ELISA yöntemlerinin kullanıldığını söyledi.

OTEL VE HASTANELERDE DÜZENLİ TEMİZLİK ŞART!

Hastalığın önlenmesi için en etkili yöntemin klima ve su sistemlerinin düzenli dezenfeksiyonu olduğunu belirten Kandemir, özellikle toplu kullanım alanlarının hijyeninin sürekli ve titizlikle sağlanması gerektiğini vurguladı. “Bu sistemlerin düzgün bakımının yapılması, enfeksiyon riskini ciddi oranda azaltacaktır. Özellikle tatilden dönen ve benzeri semptomlar gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması önemli,” uyarısında bulundu.

TEMİZLENMEYEN KLİMALAR SESSİZCE ÖLDÜREBİLİR

Uzmanlar, yaz boyunca tatil otelleri, kapalı havuzlar, spa merkezleri ve hastane gibi kurumların klima ve su sistemlerinde hijyenin öncelikli tutulmasını istiyor. Lejyoner hastalığı, basit bir serinleme ihtiyacının beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.