Ne yazık ki dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de yoksulluk derinleşiyor ve bu acımasız ortamda çocuk işçiliği artıyor. Sonuç: Çocuklar eğitimden uzaklaşıyor.



TÜİK, 19 Nisan’da açıkladı; çocuk işçi sayısında artış var. TÜİK, 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocukların, aynı dönemde işgücüne katılım oranının yüzde 21,1’e yükseldiğini duyurdu. Geçen yıla göre çocuk işçiliği 3,5 puan arttı.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>

2023 yılı çocuk istatistiklerine göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 22.1'e çıktı. Bu oran geçen yıl yüzde 18.7'ydi.



Verilerde her ayrıntı yer alıyor. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkek çocuklar için yüzde 32,2 kız çocuklar için yüzde 11,5 olarak belirlendi…


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>

“Çocuk Hakları” kavramı, çocukların her hal ve şartta çektiği sıkıntıların had safhaya ulaştığı Birinci Dünya Savaşı sonunda ortaya atıldı ilk defa. Savaşın zulmü altında ezilen, mağdur çocukların durumu uluslararası platformda ele alınmaya başlandı.


Cenevre’de 1924’te yayınlanan Cemiyeti Akvam Bildirisi’nde, “Irk, millet, din farkı gözetmeksizin insanlar bütün çocuklara en iyisini vermekle yükümlüdür” deniyordu.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>

Türkiye adına Bildirge’yi 1924 yılında Atatürk imzaladı. Zamanla Bildirge’nin kapsadığı kavramlar, alanlar gelişti ve 1989 yılında BM ‘de “Çocuk Haklarına Dair sözleşme” kabul edildi.



1990’ın Ocak ayında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal sözleşmeye Türkiye adına imza koydu. Ayrıca, ILO’nun çocukların küçük yaşta çalışmaya başlamalarını önlemeye yönelik önemli sözleşmelerinden biri olan “İstihdama Kabulde Asgari Yaşa İlişkin 138 Sayılı Sözleşme”si de Bakanlar kurulu tarafından onaylanıp, 21.06.1998 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çocuklara yönelik kalıcı ve etkili birçok proje uluslararası kuruluşlarda ele alınmaya devam ediliyor.



Çocukların çalıştırılmasında en büyük gerekçe ailelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar; yani yoksulluk... yer yüzünde 63 milyonu kız, 97 milyonu erkek olmak üzere toplam 160 milyon çocuk çalışıyor. Bu, her 10 çocuktan biri çocuk işçi olarak çalışıyor demektir.



Güncel veriler, TÜİK’in yukarıdaki açıklamasında mevcut. Buna bir de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022 faaliyet raporunu eklersek, 2021 yılına göre 2022 yılında 15-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısının 101 bin artışla 620 bine ulaştığını görürüz…


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>

ILO’nun 1996 yılı verilerine göre dünyada çalışan çocuk sayısı 73 milyondu. Ancak bu rakamın çok düşük olduğu, kayıt dışı çalışan çocuk sayısının en az 250 milyonu bulduğu sanılıyordu.



1996 yılında ABD’de her 5 çocuktan biri çalıştırılırken, Türkiye’de her 4 çocuktan biri her sabah işbaşı yapıyordu. Resmi rakamlara göre, ülkemizde çalışan çocuk sayısı 1.5 milyon civarında iken, bu sayının gerçekte 3.5-4 milyon olduğu ifade ediliyordu.