Yönetmeliğe göre bazı memurlar bu haktan yararlanamayacak. Şube müdürü ve üstü kadrolarda görev yapan yöneticiler ile yurt dışı teşkilatında çalışan kamu görevlileri, yarım zamanlı çalışamayacak. Bunun dışındaki tüm unvanlardaki memurlar için yeni haklar geçerli olacak.

Yarı zamanlı çalışabilmek için memurun veya eşinin doğum yapmış olması ya da bir çocuğu evlat edinmiş olması gerekiyor. Ayrıca, çocuğun hayatta olması, görev unvanının uygun olması ve yazılı başvurunun yapılması şart.

Ebeveynler, çocukları ilkokula başlayıncaya kadar herhangi bir dönemde başvuruda bulunabilecek. Başvuru sırasında hangi günlerde ve saat aralığında çalışacaklarını da beyan etmeleri gerekiyor.

Haftalık çalışma süresi yarı zamanlı çalışan memurlar için en az 20 saat olarak belirlendi. Bu süre haftada en az 3 gün olacak şekilde düzenlenecek. Günlük çalışma süresi ise 3 saatten az, 8 saatten fazla olamayacak.

Memurlar çalışma günlerini farklı şekilde de belirleyebilecek. Örneğin haftanın beş günü 4’er saat çalışılması da mümkün.

Yarım zamanlı çalışma sürecinde memurların yıllık izin haklarında veya mazeret izinlerinde herhangi bir kesinti yapılmayacak. Ancak kadın memurlara bu dönemde süt izni verilmesi uygulamadan kaldırılacak.

Yetkili amir, hizmetin gereği veya memurun talebine bağlı olarak çalışma günleri ve saatlerini yılda iki kez (Ocak ve Temmuz aylarında) değiştirebilecek.

Yeni düzenleme ile birlikte kadın ya da erkek ayrımı yapılmaksızın tüm memurlar bu haktan eşit şekilde yararlanabilecek. Aynı zamanda, eşlerin her ikisinin de memur olması durumunda her ikisi de yarı zamanlı çalışma başvurusunda bulunabilecek.

Yarım zamanlı çalışan memurların maaş ve sosyal yardımları, yarı oranında ödenecek. Fiilen çalışmaya bağlı olan ödemeler de aynı şekilde yarı yarıya yapılacak.

Kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi gibi işlemlerde ise yarım zamanlı çalışılan süreler yarım hizmet süresi olarak kabul edilecek. Bu da yükselme süreçlerinin yavaşlaması anlamına geliyor.

Yarı zamanlı çalışma süresince emekli keseneği ve sigorta primleri, çalışılan sürenin oranına göre yarım hesaplanacak. Örneğin bir yıl boyunca yarım zamanlı çalışan bir memur, SGK kayıtlarında 180 gün çalışmış sayılacak.

Ancak genel sağlık sigortası primleri tam zamanlı çalışanlarla aynı şekilde yatırılacak. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinde herhangi bir kısıtlama olmayacak.

Yarım zamanlı çalışılan dönemler için memura veya hak sahiplerine hizmet borçlanması hakkı tanınıyor. Borçlanma yapılabilmesi için başvuru yapılması ve belirli koşulların sağlanması gerekiyor.

15 Ekim 2008’den sonra memur olanlar, 5510 sayılı Kanun’a göre belirledikleri prime esas kazanç üzerinden borçlanma yapacak.

15 Ekim 2008’den önce memur olanlar ise 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında, güncel katsayılara göre hesaplanan primleri ödeyerek borçlanabilecek.

SGK tarafından hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmek zorunda. Hizmet borçlanması yapanlar, bu süreyi tam zamanlı çalışmış gibi değerlendirebilecek.

Editör Hakkında