Bu gezide aşırtıcı bilgiler edindik, belgeler gördük. ‘Belkıs Minaresi’ de denen Julianus Sütunu, Hükümet Meydanına adını veren ve içinde, kullanılmışlığından kaynaklı bir Atatürk Odası bulunan Hükümet Konağı, sağımızda şimdi Üniversite Kurumlarının bulunduğu eski Sümerbank binası, hemen yanımızda tarihi hadiselerin cereyan ettiği bugünün üniversitesi dünün Başvekâlet Binası… Fotoğraftaki Hamidiye Çeşmesinin de kendine has bir hikayesi var.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, gazetecileri kabulünde önemli değerlendirmelerde bulundu ve Hazine Müzesi ile Atatürk Odası gezildi.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, ziyaret sırasında dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a, dernek faaliyetlerine sağladığı desteklerden dolayı teşekkür etti. Gökdemir, Müzenin Hatıra Defterini de imzaladı.

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Üniversitenin eğitim ve donanım bakımından benzersiz özelliklerini anlattı. Arıcan, içinde bulunulan binanın tarihi öneminden söz ederek, Cumhuriyet döneminde devletin yönetimi bu bina ve civarından yürütüldüğünü aktardı. Gazetecileri kabulünü gerçekleştirdiği ‘Senato Odası’ her şeyiyle Ankara kokulu, tarih dokuluydu.

Daha sonra, ASBÜ binasının altından yer alan, Türkiye Cumhuriyet’in ilk Hazine ve Kasa Odası olan ve bugün müzeye dönüştürülen mekanlar gezildi. Başvekâlet Binasındaki Kasa Dairesini yani Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Hazine Odası’nı gördük. Burada önemli belgeler sergileniyor. Hazine ve Kamu Maliyesi Tarihi de bu müzede yer alıyor.

1925’lerin sonlarında yapılmış, Cumhuriyet’in hazinesinin korunduğu ilk Kasa Dairesi, devletin önemli bilgi ve belgelerinin saklandığı bir yermiş. Bugün de müze olarak korunuyor ve sergileniyor.


1927-1934 yılları arasında tam 7 yıl devletin ‘Hazine ve Kasa Odası’ olarak kullanılan oda 90 yılı aşkın bir süre sonra yeniden açıldı, müze olarak…

Hâlihazırda kasada saklanan geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerine ait istikrazlar (borçlanmalar), sigorta poliçeleri ve benzeri belgelerden derlenmiş olan ve Türk iktisat tarihine ışık tutacak önemli bir seçki de burada yerini almış durumda.

ASBÜ yerleşkesi içinden Roma Hamamının suyolları geçiyor olması, Valilik binasının iki yüz metre ötesindeki Kale manzaralı Hacı Bayram Veli Camii ve Çankırı Caddesi üzerindeki Roma Harabeleri, İlk Meclis, Büyük Millet Meclisi binaları ve sair mekânlar, bu bölgeyi tarihimiz açısından eşsiz kılıyordu…