Türkiye tarihinin imtihanı Anayasa ile hiç bitmedi... Peki Türkiye tarihinde Anayasa ile neler yaşandı...
YAŞANAN OLAYLARA ULAŞMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ --->
Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin görüşüldüğü TBMM’de “Anayasa ve İç Tüzük Kitapçığı” fırlatılınca, Anayasa ile ilgili önemli gelişmeler geldi akıllara… Çok ilginç bilgi, belge ve yaşanmışlıklar var…
Hukuk tarihimizde 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982 olmak üzere toplamda beş adet anayasa yapılmıştır. 1961 anayasasına kadar birbirinden farklı üç anayasa (1876, 1921 ve 1924 Anayasaları) bulunmaktadır.
Mevcut anayasamız 9 Kasım 1982'den bu yana yürürlüktedir. 12 Eylül askeri darbesiyle yönetime gelen Kenan Evren hükümeti tarafından hazırlanmış ve açık oy gizli tasnif yöntemiyle yapılan halk oylamasıyla yürürlüğe girmiştir.
İlk 4 Maddesi için “Hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” olan Anayasada bugüne kadar 21 defa değişiklik yapılmıştır. Son yıllarda yoğun biçimde dile getirilen ‘sivil anayasa’ yönündeki çalışmalar devam etmektedir…
‘Anayasa’, başlı başına hayati bir konu iken, ‘anayasa kitapçığı’ da bir o kadar önemli işleve sahiptir. Hatta biri birine anayasa kitapçığı fırlatırsa, tarifi imkansız siyasi krizler, ekonomik kayıplar yaşanmaktadır…
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatınca yer yerinden oynamış, Türk ekonomisi altüst olmuş, siyasetin çatısı çökmüş, vatandaş perişan olmuştu.
Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatınca bunun sonuçları ne olmuştu dersiniz?
Bunu, gazeteci Dursun Erkılıç’ın “Siyaset Soslu Ekonomik Mevzular” kitabından bir alıntıyla örneklendirelim: Korkulan, 19 Şubat 2001’deki MGK toplantısında yaşandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Ecevit’e anayasa kitapçığını fırlatınca, Türkiye bu haberle sarsıldı. O sarsıntıyı ve alınan tedbirleri Sümer Oral anlatıyor: “19 Şubat’taki toplantının dışarıya sızması korktuğumuzu başımıza getirdi. Piyasa bunu olumsuz olarak algıladı. Aşırı döviz talebi ortaya çıktı. Hükümet uzun bir toplantıdan sonra dalgalı kura geçilmesi kararı aldı. 21 Şubat sabaha karşı 03.00’te karar açıklandı… Dalgalı kur ile ilgili toplantı öğleden sonra başlamıştı. 2-3 dakikalık lavaboya gitme haricinde dışarı çıkmadım. Çok zor bir karar verdik. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel gece ‘istifa edeceğiz’ dediler. Ancak orada kabul edilmedi.”
DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin önemli isimlerinden biri de Maliye Bakanı Sümer Oral’dı. Bu sıkıntılı günlerde ekonomi yönetiminin başında bulunan Maliye Bakanı Sümer Oral’a göre krizin sebepleri vardı. Ona göre sebepler, ‘bu sürecin 19 Şubat kriziyle noktalanması reformların sürmemesi, kararlaştırılan tedbirlerin alınamaması ve piyasalarda güvenin zarar görmesi’ idi. Anayasa kitapçığının fırlatıldığı 19 Şubat 2001 gününü unutamadığını söyleyen Oral, krizin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra yaptığı bir değerlendirmede öyle şeyler anlatıyordu ki, neler olmuş neler! Krizin patladığı ilk günün akşamında İstanbul’da G-20 ülkelerinin maliye bakan yardımcıları ve merkez bankası guvernörleriyle bir toplantıdadır. Toplantı biter ama kendisi de bitmiştir. Şöyle anlatır:
“Yuvarlak masadaki AB maliye bakan yardımcıları durumun vahametinin farkındaydı. Yemek 22.30’da bitti. Ben 23.00 uçağı ile Ankara’ya geldim. Ancak o akşam yemek mi beni yedi, ben mi yemeği yedim anlayamadım.”
Oğlu Ahmet Özal’ın da televizyon sahibi olduğu bir dönemde, özel televizyon yayınlarının mevcut anayasaya uygun olup olmadığıyla ilgili bir soruyu cevaplayan dönemin Başbakanı Turgut Özal, “Anayasayı bir kere delmekle bir şey olmaz” demiş ve gerçekten bir şey olmamıştı. Olan, özel televizyonların hayatın bir parçası halini almasıydı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanmıştı. Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesi kararı görüşülüyordu. Karar Genel Kurul'da okundu.
Kararın okunmasıyla birlikte Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu. TİP'in milletvekili sayısını 3'e düşüren bu olay, Meclisi karıştırdı! Muhalefet vekillerin ellerindeki dövizlerle kürsüye yürürken, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Anayasa Ve İç Tüzük Kitapçığını kararı okuyan Bekir Bozdağ’a fırlattı…