İlkokuldan üniversiteye kadar pek çok okulun sahip olduğu sosyal medya "itiraf sayfaları," son yıllarda çocukların korkulu rüyası haline geldi. Bu sayfalarda öğrenciler, kimi zaman arkadaşlarının gizlice çekilen görüntülerini paylaşırken, kimi zaman sırlarını ifşa ediyor ve hatta iftira atıyor. İşte bu sorunlu durumun detayları...
Hızla Yayılan İtiraf Sayfaları
Çocukların sıkça zorbalıkla karşılaştığı ve mahremiyetlerinin ihlal edildiği "itiraf sayfaları," bazen okuldaki yetkililer tarafından bile açılıyor. Masum itirafların yanı sıra, çocuklar birbirlerinin özel sırlarını ifşa edip, arkadaşları hakkında yalan ve iftiralar yayıyor. Kimi zaman da çocukların gizlice çekilmiş fotoğrafları paylaşılıyor. Bu sayfalar nedeniyle birçok çocuk zorbalığa uğruyor.
Sorunlu İçeriklerin Silinmesi Mümkün Değil
Yapılan itirafların sayfalardan silinmesi genellikle mümkün olmuyor. Üstelik, sayfaları takip edenler arasında okulla alakası olmayan, yaşı büyük kişiler de bulunabiliyor.
Siber Zorbalık Olarak Değerlendiriliyor
Altınbaş Üniversitesi Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu, bu itiraf sayfalarını bir siber zorbalık türü olarak ele alıyor. Gençler, bu sayfalarda kendilerini birçok yorumun, zorbalığın, suçlamanın eşiğinde bulup zor durumda kalıyorlar. Çocuklar, ruhsal anlamda da bu durumlarla başa çıkmakta zorlanıyor.
Aileler ve Okullar Dikkatli Olmalı
Çocukları paylaşılan içeriklerden korumak için ailelerin ve okulların daha dikkatli olması gerekiyor. Öncelikle okul yönetimiyle iletişime geçilmeli ve paylaşan kişilerin tespiti sağlanarak paylaşımların silinmesi için destek alınmalı. Ancak bu mümkün olmazsa, aileler hukuki yollara başvurabilirler.
Dijital Dünyada Mahremiyet ve Sınırlar Ortadan Kalkıyor
Dijital dünyanın mahremiyet ve sınırları ortadan kaldırdığını belirten Çakıroğlu, kontrolsüz fotoğraf ve video içeriği paylaşımlarının çocukların ve gençlerin hayat boyu başlarına bela olma riski taşıdığını vurguladı. Bir içeriğin internete düştüğü anda artık geri döndürülemeyeceğini hatırlattı.
Ailelere ve Okullara Öneriler
Bu tür olayların yaşanmaması için okullarda çocuklara farkındalık eğitimleri verilmesi gerektiğini belirten Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Koordinatörü Şahin Antakyalıoğlu, aileleri bilgilerin ve fotoğrafların daha fazla yayılmaması için hızlı hareket etmeye teşvik ediyor. İhbar web sitesi üzerinden başvuru yapma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı arama ve suç duyurusunda bulunma seçeneklerini önerdi. Ayrıca çocuklara suç ve mahremiyet konularında bilinç kazandırılması gerektiğini vurguladı.