T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan MİT dosyası sebebiyle tutuklandı! Peki, Tolga Şardan kimdir, kaç yaşında? Tolga Şardan neden tutuklandı? Tolga Şırdan MİT dosyası..

TOLGA ŞARDAN KİMDİR?
Tolga Şardan, 1968 yılında Ankara'da doğan Türk gazeteci ve yazardır. Eğitim hayatını Ankara'da tamamlayarak Çankaya Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olmuştur. Gazeteciliğe yerel bir gazete olan Ulus Gazetesi'nde stajyer muhabir olarak başladı ve 1989 yılında Milliyet Gazetesi Ankara bürosunda "gece sorumlusu" olarak görev yapmaya başladı.
Milliyet Gazetesi'nde uzun yıllar boyunca görev alan Şardan, gazetede "Uzman Güvenlik Muhabiri" olarak bilinir ve 2013 yılında Milliyet'in Ankara temsilcisi olarak atanmıştır. 29 yıl boyunca Milliyet Gazetesi'nde çalıştıktan sonra 2018 yılında gazeteden ayrılmıştır.
Ocak 2019 tarihinden itibaren Halk TV sitesinde "Büyüteç" adlı köşede günlük yazılar yazmış, ancak bu görevini sadece 3 ay sürdürmüş ve Nisan 2019'da T24 haber sitesine geçiş yapmıştır. Halen T24'te gündeme dair yazılar yazmaya devam etmektedir.
Şardan'ın yazdığı önemli bir kitap olan "Komonist Masası'ndaki Nazım Hikmet" (Şubat 2019, Doğan Kitap) adlı eseri, Türkiye'de ve dünyada tanınmış büyük bir şair olan Nâzım Hikmet ve ailesi/yakınlarını hedef alan fişlemeleri ve o döneme ait önemli bilgileri içermektedir.
Tolga Şardan, derin konuların yazarı olarak bilinir ve gazetecilik kariyeri boyunca önemli haberler ve yazılar kaleme almıştır.
TOLGA ŞARDAN KAÇ YAŞINDA?
1968 doğumlu olan gazeteci Tolga Şardan 55 yaşındadır.

TOLGA ŞARDAN'IN ÖDÜLLERİ
Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü
Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödülü
Türkiye Spor Yazarları Derneği Ödülü
Çetin Emeç Genç Gazeteciler
Muammer Yaşar Bostancı Haber Ödülü

TOLGA ŞARDAN NEDEN TUTUKLANDI?
Gazeteci Tolga Şardan, 31 Ekim tarihinde T24.com.tr isimli internet haber sitesinde yayımlanan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sebebiyle hakkında 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Tolga Şardan, bu soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolüne tabi tutuldu. Daha sonra Ankara Adliyesine getirilen Şardan, burada Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi.
Savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen gazeteci Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklaması şöyle oldu;
'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından; 31/10/2023 günü T24.com.tr isimli internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan 'MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?' başlıklı yazı içeriğinde 5237 sayılı TCK'nun 217/A maddesinde düzenlenen 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu değerlendirilmekle şüpheli Tolga ŞARDAN hakkında CMK.nun 160. Maddesi gereğince re'sen soruşturma başlatılmış olup, yapılan soruşturma kapsamında şüpheli gözaltına alınmıştır.'
Tolga Şandar, adliye çıkışında gazetecilerin sorduğu 'Söylemek istediğin bir şey var mı?' sorusuna 'Biz gazeteciyiz, sonuç itibariyle gazetecilik yapıyoruz' diyerek cevap verdi.
TOLGA ŞARDAN MİT DOSYASI OLAYI NE?
Tolga Şardan'ın yazısında, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yargı dünyasıyla ilgili hazırladığı bir raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu ve Erdoğan'ın rapordaki bir isme şaşırdığı iddia ediliyordu.
Şardan, bu iddialara dayanarak raporun içeriğini açıklamış ve iki önemli bölümden bahsetmişti. İlk bölüm, son 5-6 yılda büyük kentlerdeki adliyelerde yaşanan skandal kararlar, işlemler ve uygulamalar hakkındaydı. Raporda, dosyaların içeriği, dosyalar üzerinde karar veren yargı mensupları ve dosya takipçilerinin bağlantıları gibi detaylar tespit edilmişti. Ayrıca, para karşılığında erişimin engellenmesi kararlarına ek olarak, dikkat çeken tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensuplarının kimlikleri de belirlenmişti. Raporda bu isimlere de yer verilmişti ve kaynaklarca ifade edilen bilgilere dayanılmıştı.
Tolga Şardan MİT'e ait raporda şunları demişti:
"Raporun verilmesinin ardından Erdoğan'ın bazı MİT üst düzey yöneticileriyle bire bir görüşerek kendilerinden daha detaylı bilgi aldığı ifade ediliyor. Erdoğan'la görüşen MİT üst yöneticileri arasında Başkan İbrahim Kalın'ın dışında özellikle 'bölge başkanı' konumunda isimlerin bulunduğunu söyleyebilirim.
Hatta Erdoğan'ın kendisine iletilen bilgiler kapsamında, İstanbul'da görevli üst düzey bir yargı mensubu ile ilgili aktarılan veriler sonrasında 'hayal kırıklığı' yaşadığını ifade ettiği ve söz konusu yargı mensubuna çok sinirlendiği belirtiliyor.
Ülkedeki yargı sistemi sağlanması için adliyeler ve Emniyet'te adımların atılması gerektiği Erdoğan'a aktarılan diğer bilgilerden. (...)"