Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi hayatını kaybetti. Peki, Hacer Muhterem Coşan kimdir? Hacer Muhterem Coşan neden öldü?
Hacer Muhterem Coşan kimdir?
Hacer Muhterem Coşan, Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi'nin kızı, Mahmud Esad Coşan Hocaefendi'nin eşi ve Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi'nin annesidir.
Hacer Muhterem Coşan neden öldü?
Rahmetli Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi'nin kızı, Mahmud Esad Coşan Hocaefendi'nin eşi ve Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi'nin annesi olan Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi, vefat etti.
Coşan'ın cenazesi, 14 Kasım Salı günü Eyüp Sultan Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Kabristanlığı'na defnedilecek.
Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi, annesinin vefatıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sevgili annem, ömrü boyunca İslam'ın hak din olduğu yolda sevgiyle atan bir kalp, metanet ve dirayet örneği olan bir karakterle saliha hatunlara asil bir model olarak yaşadı. Dünya hayatını bu Pazartesi günü tamamladı, mekanı Firdevs Ala olsun" şeklinde konuştu.
Mehmed Zahid Kotku kimdir?
İslam âlimi, yazar, din adamı, vaiz ve Nakşibendi şeyhi olarak tanınan Mehmed Zahid Kotku, 13 Kasım 1980 tarihinde İstanbul'da vefat etti. 1897 yılında Bursa'da doğan Kotku'nun ailesi, Şirvân'a bağlı eski bir hanlık merkezi olan Nuha'dan gelmektedir. Osmanlı-Rus Harbi sonrasında 1880'de Anadolu'ya göç eden Müslümanlar arasında yer almışlardır.
Kotku'nun babası İbrahim Efendi, Bursa'ya geldiklerinde 16 yaşındaydı ve Bursa Hamza Bey Medresesinde eğitim aldıktan sonra çeşitli yerlerde imamlık yapmıştır. Annesi Sabire Hanım ise Mehmed Zahid Kotku henüz 3-4 yaşlarındayken vefat etmiştir.
Mehmed Zahid Kotku, Bursa'da ilk ve orta öğrenimini tamamlamış, ancak I. Dünya Savaşı sebebiyle 18 yaşında askere çağrılmıştır. Suriye cephesinde uzun yıllar askerlik yapmıştır. Askerden döndükten sonra İstanbul'da dini toplantılara katılmaya başlamış ve Gümüşhanevi Dergahı'nda Ömer Ziyaüddin ed-Dağıstanî'nin öğrencisi olmuştur. İmamlık ve hatiplik görevlerini çeşitli yerlerde üstlenen Kotku, Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasının ardından Bursa'ya dönmüş ve 1952 yılına kadar burada kalmıştır.
İstanbul'a döndükten sonra Ümmü Gülsüm Camii'nde imamlık görevine devam etmiş ve bu süreçte Mustafa Cevat Akşit hocaya dini eğitim vermiştir. Daha sonra İskenderpaşa Camii'nde imamlık ve hatiplik görevlerine başlamış, burada Mahmud Esad Coşan hocayı yetiştirmiştir.
Kotku'nun vaazları büyük ilgi görmüş ve tebliğ misyonu, cemaatin benimsemesiyle sonuçlanarak İskenderpaşa Cemaati'nin oluşmasına öncülük etmiştir.
Hicaz'a gittiği 1979 yılından sonra ağır hastalıkları nedeniyle İstanbul'a dönen Mehmed Zahid Kotku, 13 Kasım 1980'de vefat etmiştir. Cenazesi, 14 Kasım 1980'de Süleymaniye Camii'nde kalabalık bir topluluk eşliğinde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii haziresine defnedilmiştir.