Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye verdiği röportajda Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. 7 Aralık'ta Atina'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Erdoğan, tarihi komşuluk ilişkilerine vurgu yaparak, Türkiye'nin Yunanistan'ı asla düşman veya hasım olarak görmediğini belirtti.
Erdoğan, komşularıyla herhangi bir sorunu aşamayacaklarına inanmadığını ifade ederek, doğrudan diyalog ve iş birliğiyle tüm sorunların çözülebileceğini söyledi. Türkiye'nin her zaman diyalogdan yana olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki sorunların çözümü için karşılıklı çaba sarf etmeye hazır olduklarını dile getirdi.
"Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açma ve kazan-kazan formülüne odaklanma niyetindeyiz" diyen Erdoğan, 7 Aralık ziyaretinin bu doğrultuda önemli bir adım olacağını belirtti. Türkiye'nin bölgesel barışa ve istikrara katkı sağlamak amacıyla çaba harcadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede Yunanistan ile daha güçlü ve verimli bir iş birliği yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
KAZAN KAZAN ANLAYIŞI HAKİM
"Aynı coğrafyayı, aynı denizi paylaşıyoruz. Aynı havayı soluyoruz. Geçmişimiz itibarıyla iç içeyiz. Aramızda henüz çözüme kavuşturamadığımız pek çok mesele bulunuyor, iki ülke olarak bunun farkındayız. Ancak bu sorunların gerginliğe vesile olmasına, hükümetlerimiz ve halklarımız arasında anlaşmazlıklara yol açmasına izin verip vermemek bizim elimizdedir. İşte ben bu manada ilişkilerimizde 'yeni bir sayfadan', 'kazan-kazan' ilkesinden bahsettim. 'Kazan-kazan' anlayışı zaten Türkiye'nin uluslararası ilişkilere, diplomasiye yaklaşımının temelinde yatıyor."
Uyuşmazlıkların diyalog ve müzakere ile çözüme kavuşturulmasının önemine değinen Cumhurbaşkanı, tarihsel ve kültürel bağları bulunan iki ülkenin, bölgesel barış ve istikrar için birlikte çalışma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Erdoğan, 7 Aralık ziyaretinin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek ve iş birliği olanaklarını artırmak adına önemli bir adım olacağını belirtti.
Ayrıca, iki ülke arasında var olan sorunların çözümü için siyasi iradenin yanı sıra halk düzeyinde de destek ve anlayışın önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türk ve Yunan halklarının dostluğunu güçlendirmek için çaba harcamaya devam edeceklerini ifade etti.
DİYALOG SEVİYELERİMİZ AÇIK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, uzun süredir işlemeyen ikili mekanizmaların canlandırıldığına dikkat çekerek, diyalog kanallarının her seviyede açık ve işler durumda olduğunu belirtti. Karşılıklı ziyaret trafiğinin yoğun olduğunu vurgulayan Erdoğan, ülkeler arası işbirliğini karşılıklı güven temelinde geliştirme iradesinin bulunduğunu söyledi. İki ülke arasında var olan işbirliği potansiyelinin üzerine düşen sorumluluğun, bu anlayışı pekiştirmek, kurumsallaştırmak ve ilerletmek olduğunu ifade eden Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in de aynı iradeye sahip olduğuna inandığını belirtti.
Erdoğan, bu ortak niyetin, 7 Aralık'ta Atina'da imzalanması planlanan "dostane ilişkiler ve iyi komşuluk" konulu bildirge ile kayda geçeceğini ifade etti.
DOSTLUĞA İHTİYACIMIZ VAR DEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ı hiçbir zaman düşman olarak görmediğini belirterek, "Tüm ülkeler gibi bizim de düşmana değil, dosta ihtiyacımız var. Sık sık söylüyorum, başta Yunanistan olmak üzere komşularımızla aşılamayacak hiçbir sorunumuz olmadığı inancındayız. Bence son dönemde değişen, Yunanistan tarafının bize yönelik bakış açısını gözden geçirmiş olması, uzatılan dostluk elini asla geri çevirmeyen bir millet olduğumuzu anlamaya başlamasıdır. Halkımızın güvenliğine, toprak bütünlüğümüze, milli çıkarlarımıza göz dikenlere nasıl her zaman tereddüt etmeksizin gerekli tepkiyi veriyorsak, işbirliği ve dostluğun ilerletilmesine de her zaman açığız." şeklinde konuştu. Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in bu anlayışı anladığını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların aşılması için samimi bir şekilde çaba gösterdiğine inandığını ifade etti.
Miçotakis'te de Türkiye'dekine benzer bir yaklaşım gözlemlemekten memnun olduğunu kaydeden Erdoğan, "Sayın Miçotakis'e ne söyleyeceğimi sordunuz. Kendisine şunu söyleyeceğim: Kiryakos, dostum, siz bizi tehdit etmedikçe biz de sizi tehdit etmiyoruz. Gel iki ülke arasındaki güveni sağlamlaştıralım. Ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, sağlık, teknoloji, eğitim, gençlik, her alanda ikili işbirliğini artıralım. Ülkelerimizdeki tarihi ve kültürel varlıklara karşılıklı olarak gerekli itina ve ihtimamı gösterelim. Ege meseleleri olsun, düzensiz göçle ortak mücadele olsun, Yunanistan'daki Türk azınlığın devam eden sorunları olsun, karşılıklı iyi niyet temelinde diyalog yoluyla çözemeyeceğimiz bir problem yoktur." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl iki ülkede yapılan seçimlerde her iki hükümete de güçlü bir halk desteği verildiğine işaret ederek, "Bu destekle hem biz hem de Sayın Miçotakis güçlü ve yapıcı adımlar atabilecek konumdayız." şeklinde konuştu.
BARIŞÇIL YOL TERCİH EDİLMELİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'a yapılacak ziyaret öncesi verdiği röportajda Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin komşu Yunanistan'ı hiçbir zaman düşman olarak görmediğini vurgulayarak, "Tüm ülkeler gibi bizim de düşmana değil, dosta ihtiyacımız var. Sık sık söylüyorum, başta Yunanistan olmak üzere komşularımızla aşılamayacak hiçbir sorunumuz olmadığı inancındayız." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, iki ülke arasındaki sorunların diyalog yoluyla ele alınması gerektiğini belirtti. Diyalog ve iyi niyet çerçevesinde sorunların çözüleceğine inandığını dile getiren Erdoğan, "Meselelere seçici yaklaşıp bazılarını konuşup bazılarını konuşmamak doğru bir yaklaşım değil. Çünkü hepsi birbirleriyle bağlantılı. Uluslararası yargıya gittiğimizde geride hiçbir sorun bırakmamalıyız." dedi.
Uzun süredir işlemeyen ikili mekanizmaların canlandırıldığını ve diyalog kanallarının her seviyede açık olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkilerini dostluk temelinde şekillendirme yönünde iyi bir ivme yakaladıklarını ifade etti. Türkiye'nin samimiyeti ve çağrısının açık olduğunu belirten Erdoğan, her iki ülkenin de huzurlu bir gelecek inşa etme yolunda iyi bir başlangıç yapabileceğine inandığını söyledi.
Erdoğan ayrıca, 7 Aralık'ta Atina'da imzalanması planlanan dostane ilişkiler ve iyi komşuluk konulu bildirgenin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları diyalog ve iş birliğiyle çözmek adına atılmış önemli bir adım olacağını kaydetti.
"BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ" SÖZÜ SORULDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan basınına birçok kez yansıyan "bir gece ansızın gelebiliriz" şeklindeki sözlerine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Ancak bizi tehdit edenler bizden çekinmelidir. Ülkemizin güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına karşı 'bir gece ansızın geliriz' dedik ve gereğini yaptık. Terör yuvalarını başlarına yıktık ve yıkacağız. Toprak bütünlüğümüze, birliğimize ve beraberliğimize el uzatanların bizden göreceği karşılık her zaman bu olmuştur ve bundan sonra da bu değişmeyecektir. Vatanımızı savunmak, milletimizin huzurunu korumak en doğal hakkımızdır ve tüm terör odaklarına karşı da bu hakkımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır."
SÖZLERİM ÇARPITILIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'a yapılacak ziyaret öncesi verdiği röportajda, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Yunanistan'ın Türkiye'nin hasmı olmadığını, aksine NATO üyesi bir ülke olarak kıymetli bir ittifak partneri olduğunu vurgulayarak, "Bizim dostluk elimizi uzattığımızda ne kadar kucaklayıcı olduğumuzu yüzyıllarca birlikte yaşadığımız Yunan halkı iyi bilir. Bizim kültürümüzdeki hoşgörüyü ve samimiyeti çok yakından tanırlar. Karşılıklı anlayış temelinde ilişkilerimizi ilerletmek ve bu coğrafyada barış içinde yaşamak istiyoruz. Bunu ifade ettiğimizde laf olsun diye söylemediğimizi de defalarca ispat etmiş bir ülkeyiz." dedi.
Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan'ın komşu olarak kalacaklarını ve birbirlerinin haklarına, hayati çıkarlarına karşılıklı olarak saygı göstermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk kültüründeki hoşgörüyü ve samimiyeti yakından tanıyan Yunan halkının, Türkiye'nin dostluk elini ne kadar kucaklayıcı bir şekilde sunduğunu çok iyi bildiğine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Batı medyasının bu sözlerini çarpıtmaya çalıştığını ifade ederek, Türkiye'nin samimiyetini ve barışçıl niyetini defalarca kanıtlamış bir ülke olduğunu belirtti.