MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, resmi, özel ve gönüllü kuruluşların her türlü eğitim öğretim faaliyetleri, bakanlığın izni ve denetiminde olduğundan, yetkili makamlardan kurum açma ruhsatı almadan yürütülen faaliyetler "izinsiz" kabul ediliyor.
Merdiven altı olarak adlandırılan kurumlar, sadece devletin milli güvenliğine tehdit oluşturmamakla kalmayıp aynı zamanda "kayıt dışı" olduklarından dolayı ekonomik problemlere de neden oluyor.
Bakanlık, ruhsatı olmadan faaliyet gösteren söz konusu kurslarla mücadele çalışmalarını İçişleri Bakanlığı işbirliğinde yürütüyor.
MEB, mevcut mücadele uygulamalarına ek olarak, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sitesinde "İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı" linki oluşturarak kapsamlı bir mücadeleye başladı.
Mükerrer İhbarlar Birleştirildi
81 ilde toplam 5 bin 181 kursun "merdiven altı" olduğu yönünde bakanlığa yapılan ihbarlar üzerine, yapılan tasnif sonucunda mükerrer olanlar birleştirildi. İzinsiz eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştiren 2 binin üzerinde kursla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
Kurs Kapatma ve Ceza İşlemleri Devam Ediyor
81 ilde ihbar edilen 2 binin üzerindeki izinsiz kurstan yüzlercesi ya kapatıldı ya da kapatma işlemleri devam etmektedir. Ayrıca, bu kurslara 80 milyon lira idari para cezası uygulandı.
MEB yetkilileri, izinsiz faaliyet gösteren kurumları, eğitim merkezleri, danışmanlık hizmetleri, koçluk merkezleri ve test evleri gibi alanlarda valilik ve bakanlık müfettişleri tarafından yürütülen denetimlerin artırılacağını belirtti. Bu kapsamda, eğitim alanındaki izinsiz faaliyetlere karşı daha etkili bir denetim süreci oluşturulacak.