Ankara'nın yerel yönetim serüveni, Cumhuriyet'in ilanından önce ve sonrasında önemli değişimlere sahne oldu. Şehir, ilk yıllarında valilik tarafından yönetilirken, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra 1961 Anayasası'nın kabulüyle belediye hizmetleri valilikten ayrılarak yerel yönetimlerin sorumluluğuna geçti. İşte Ankara'nın yerel yönetim tarihçesi... 

1923 - 1960 Ankara Valileri Dönemi

Ankara'nın valileri döneminde, belediye hizmetleri tek bir kişi tarafından yürütülüyordu. Şehrin yönetimi, Kütükçü Ali Bey'den başlayarak Mehmet Ali Bey, Osman Sabri Adal ve diğer valiler tarafından sürdürüldü.

1960 - 1963 Askerî Dönem

1960 darbesiyle başlayan askerî dönemde Ankara'nın idaresi, sırasıyla İrfan Baştuğ, İhsan Orgun, Nuri Teoman ve Enver Kuray tarafından gerçekleştirildi.

1963 - 1980 Belediye Başkanları Dönemi

1963'te kabul edilen anayasa değişikliğiyle belediye hizmetleri valilikten ayrıldı ve Ankara'da yerel yönetimde seçimle belirlenen belediye başkanları göreve başladı. Bu dönemde Halil Sezai Erkut, Ekrem Barlas, Vedat Dalokay ve Ali Dinçer  Ankara'nın yerel yönetiminde görev aldı.

1980 - 1984 Askerî Dönem

1980 darbesinin ardından yaşanan askerî dönemde Ankara'nın yönetimi, Süleyman Önder tarafından yürütüldü.

Büyükşehir Belediye Başkanları Dönemi

1984 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin kurulmasıyla birlikte Ankara'nın yönetimi yeni bir döneme girdi. Mehmet Altınsoy, Murat Karayalçın, Vedat Aydın, Melih Gökçek, Doç. Dr. Mustafa Tuna ve Mansur Yavaş gibi şehrin büyükşehir belediye başkanı olarak hizmet etti.

Muhabir: Haber Bülteni