Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır günü olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve her yıl 5-6 mayıs tarihlerinde kutlanır. Peki,Hıdırellez günü neler yapılır, neler yapılmaz? İşte merak edilen tüm detaylar...

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILIR?
Tıpkı Nevruz’da olduğu gibi Hıdırellez gününde de vatandaşlar bazı ritüelleri gerçekleştiriyor. Hıdırıellez günü yapılması gereken bazı işler vardır.
Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılarak, bereket, bolluk ve sağlık için dua edilir.

Dilek tutma, ateşin üzerinden atlama gibi ritüellerin yapıldığı Hıdırellez gününde, Nevruz Bayramı’nda olduğu gibi yeni kıyafetler alınır, temizlik yapılır, mezarlar ziyaret edilir, fakirlere yardım edilir, kırlara çıkılıp eğlenilir, dilek tutulur.

Kırlara geziye gidenler bazen Hızır hakkı için buralarda kurbanlar keser, şarkılar, maniler söyler.
Doğanın yeniden canlanması simgeleyen bir ateş yakılır ve üstünden atlanır.

Bolluk ve bereketi simgeleyen Hıdırellez gününde keşkek, dolma, börek, çörek, helva gibi çeşitli yemekler yapılarak bir arada yenir. Nevruz’da olduğu gibi vatandaşlar parklara, ormanlara giderek kır gezisi yapar. Tüm yılda bolluk, bereketin artması için dualar edilir, dilekler dilenir.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILMAZ?
Hıdırellez gününde yapılmaması gereken bazı şeyler vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, ev temizlenmesi ve iş yapılması uygun görülmez.
Hıdırıellez gününde bahçe ve tarla işi yapılmaz.
Dikiş dikilmez.
Evlenme yaşına gelmiş kızlara 5-6 Mayıs’ta bulaşık yıkatılmaz.
Hıdırellez günü, ağaç kesilmez.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: