Tam yirmi yıl önce OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ile yaptığım röportaj arşivde karşıma çıkınca heyecanlandım! O röportaj ile ilgili gözlemimi aktarırken, “OSTİM’in dünü-bugünü üzerine sohbet ederken, anladım ki, OSTİM Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olmuş. Ayrıca, istihdama, ihracata öylesine büyük katkılar sağlıyor ki, ülkem adına sevindim. Bir anlamda, OSTİM mucizesinin belgeseli gibi oldu röportaj” diye yazmışım.
OSTİM, HER ŞEHRE LAZIM BİR ÖRNEK…
Belki çoğu kişi bilmiyor; alanında rakipsiz ve örnek olan OSTİM, 100 ayrı iş kolu, bu işkollarına ait 5.000 fabrika ya da işletme, buralarda hayat bulan on binlerce farklı ürün ve de 50 bin civarındaki çalışanıyla dev bir fabrika hüviyetinde. (Bu özellikler bugün daha da artmış olmalı.)
OSTİM, Başkan Aydın’ın deyimiyle, “Beş milyon metrekare açık alanda küçük devleri tek çatı altında toplayan bir KOBİ kenti.”
Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı küçük ve orta boy sanayi üretim alanlarından biri olan OSTİM’de makine imalat, metal işleme, elektrik-elektronik, iş makineleri, imalat ekipmanları, otomotiv, plastik-kauçuk, tıbbî araç gereçler ve savunma sanayisi ana başlıklarında üretim yapılıyor. (Bugün Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’e parça üreten firmalar bile faaliyet gösteriyor OSTİM’de)
UÇAK VE OTOMOBİL ÜRETMEK ÜMÜMKÜN
Orhan Aydın, “Onlarca yıllık üretim deneyimine sahip olan OSTİM, geniş makine parkı, modern teknoloji ve üretim yöntemleriyle desteklediği deneyimini, verimlilik ve kaliteye yansıtmaktadır” gerçeğini açarken, öyle şeyler anlattı ki, şaşırmadık dersek yalan olur. “Sayın Aydın, bazı insanlar OSTİM’de otomobil üretildiğine inanıyor. Ne dersiniz?” dediğimde aldığım cevap, “OSTİM Yönetimi ve işletmeleri olarak öylesine büyük bir bilgi, tecrübe ve teknoloji sahibi olduk ki, şartlar oluşursa otomobil de yaparız uçak da. Bunun altyapısı var…” oldu.
Şaşırdığımı görünce daha bir somutlaştırdı ifadelerini: “Uçak sanayi alanında dünyayı tanıyan insanlar geldi. TAİ’de çalışmışlar, şirket kurmuşlar. İşletmelere baktılar, dünyanın başka ülkelerindeki benzerlerinden bir farkı olmadığını söylediler. OSTİM’de uçak yedek parçası üretmek istiyorlar. Neden olmasın dedik… Ve de diyorum ki, yedek parçasını üretiyorsak kendisini niye üretmeyelim?”
TÜRKİYE DE DÜNYA DA DÜNYA BİLİYOR…
Tüm bu özellikleri dikkate alındığında OSTİM’in, dünyanın dikkatini çekmemesi mümkün mü? İşsizlik sorununun çözümüne katkısı, kaliteli ve seri üretime etkisi, AB ile ilişkiler ve dünyanın dört bir yanına yapılan ihracat, kısa süre içinde mercek altına alınmasını sağlamış OSTİM’in…
“Sayın Başkan, OSTİM’i incelerken gördüklerim bana ‘her şehre bir OSTİM kurulsa ülkede sorun kalmaz’ dedirtti, ne dersiniz?” sorumu, yurt dışından gösterilen ilgi ile de birleştirerek cevaplıyor Orhan Aydın. Buna göre, OSB olarak yurt dışında OSTİM’ler kurmaya başlarlarsa şaşmamak gerek. (Bunun örnekleri bugün Özbekistan ve Endonezya’da görülüyor.)
Kanaatim odur ki diyerek aşağıdaki dörtlüğü yazmaktan alamamıştım kendimi;
Sorun varsa ülkede yürek dağlayan olmuş
Sorun çözülür iken OSTİM çağlayan olmuş
Çağlayanı başka yer; dağ, bayırda arama
OSTİM’i bulunmayan şehir ağlayan olmuş