Bakanlığın açık uyarılarına rağmen bazı emlak ofisleri ve satıcılar, dijital ilan platformlarında mülklerin satış fiyatı bölümünü "1 TL" gibi sembolik rakamlarla doldurmayı sürdürüyor. Bu uygulama, vatandaşların telefonla iletişime geçmeye mecbur bırakılmasına, ilanların şeffaf olmamasına ve piyasa fiyatları üzerinde yapay manipülasyonlara yol açıyor.

Emlakçılar, Reklam Kurulu’na yaptıkları savunmalarda, fiyat kutusunu boş geçemedikleri için bu yöntemi kullandıklarını iddia etse de Kurul, bu açıklamayı yeterli ve inandırıcı bulmadı. Kurul kararında şu ifadeler dikkat çekti:

“Tanıtımlarda yer verilen tutarın bir gayrimenkulün satış fiyatı olmayacağının açık olduğu, bu nedenle fiyat bilgisinin gerçeği yansıtmadığı ve eksik bilgilendirmeyle tüketiciler nezdinde yanıltıcılığa neden olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca ispatlayıcı bilgi ve belge sunulmadığı için ispat yükümlülüğü yerine getirilmemiştir. Bu tanıtımlar ortalama tüketici gözünde aldatıcı nitelik taşımaktadır.”

İLANLAR KALDIRILDI, YAPTIRIMLAR GELDİ

Reklam Kurulu, ilk etapta gerçeğe aykırı bilgi içerdiği tespit edilen 10 emlak ilanını dijital platformlardan kaldırttı. Ayrıca bu uygulamanın yaygınlaşmasının önüne geçmek amacıyla, hem ilan sahiplerine hem de ilanı yayınlayan emlakçılara yönelik ciddi yaptırımlar uygulanacağının altı çizildi.

FAHİŞ FİYATLARA KARŞI SERT YAPTIRIMLAR

Yeni düzenlemeye göre, ilanlardaki fiyat artışlarının genel ekonomik göstergelerle uyumlu olması ve haklı bir gerekçeye dayanması gerekiyor. Aksi takdirde, "fahiş fiyat artışı" olarak değerlendirilecek bu durumlara karşı taşınmaz sahiplerine idari para cezası kesilecek.

İnternet üzerinden verilen ilanlarda, fiyatın ekonomik gerçeklikle bağdaşmadığı ve yapay olarak şişirildiği tespit edilirse, taşınmaz sahibine her bir ilan için tam 200 bin TL ceza uygulanacak.

Bu düzenleme ile yalnızca emlak ofisleri değil, şahsi olarak ilan veren gayrimenkul sahipleri de sorumluluk altına giriyor.

AMAÇ ŞEFFAF, DÜRÜST VE DENETLENEBİLİR PİYASA

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, alınan kararlarla hem tüketiciyi korumayı hem de konut piyasasında adil rekabet ortamı sağlamayı amaçladıklarını belirtiyor. Gerçek dışı fiyat bilgileriyle piyasa dengelerinin bozulmasının ve vatandaşların yanıltılmasının önüne geçilmek isteniyor.

Uzmanlar ise bu adımların özellikle son dönemde konut piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarını dizginleyebileceği görüşünde. Ancak denetimlerin süreklilik arz etmesi gerektiğine de dikkat çekiliyor.

Ankara'da girişimcilik ekosistemine yeni soluk! Teknoloji Tabanlı Girişimler İçin Büyüme (Growth) Programı başladı
Ankara'da girişimcilik ekosistemine yeni soluk! Teknoloji Tabanlı Girişimler İçin Büyüme (Growth) Programı başladı
İçeriği Görüntüle

Yeni uygulamalarla birlikte, emlak sektöründe hem alıcı hem de satıcı açısından daha şeffaf ve güvenilir bir dönemin kapısı aralanmış görünüyor.

Kaynak: Haber7