Gazze’ye bebek maması, çocuk bezi, temel gıda ürünleri ve ilaç gibi insani yardım malzemeleri taşıyan Hanzala gemisi, İtalya’nın Syracusa Limanı’ndan 20 Temmuz Pazar günü yola çıkmıştı. Gazze’deki açlık ve tıbbi çöküşe karşı bir umut taşıyan gemi, İsrail tarafından Filistin karasularına girmeden önce uluslararası sularda durduruldu.
Özgürlük Filosu Koalisyonu’ndan yapılan açıklamada, gemiyle saat 23.43’te tüm iletişimin kesildiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"İşgalciler, Filistin saatiyle 23.43’te Hanzala’nın kameralarını kapattı. Geminin içinden canlı yayınlar ve konum bilgisi de dahil olmak üzere tüm dijital bağlantılar kesildi. Gemidekiler silahsızdı ve gemi sadece hayat kurtaracak malzemeler taşıyordu."
İSRAİL: “KARASULARIMIZA YASADIŞI GİRİŞ ENGELLENDİ”
İsrail Dışişleri Bakanlığı, donanmanın Hanzala gemisine müdahalesini doğruladı. Yapılan açıklamada, gemiye İsrail karasularına “yasa dışı giriş yapmaya çalıştığı” gerekçesiyle el konulduğu ve karaya çekildiği belirtildi. Açıklamada,"Gazze’ye yönelik ablukanın delinmesi yönündeki girişimler yasa dışı ve tehlikelidir. Bu tür teşebbüsler, bölgedeki güvenlik dengesini tehdit etmektedir." Denildi.
GEMİDE 12 ÜLKEDEN 21 AKTİVİST VARDI
FFC açıklamasına göre, Hanzala gemisinde 12 farklı ülkeden insan hakları aktivistleri bulunuyordu. Geminin adı, İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen ve Filistinli karikatürist Naci el-Ali tarafından çizilen Hanzala karakterinden ilham alıyor. Aktivistler, yardım malzemelerini Gazze’de sivil halka doğrudan ulaştırmayı hedefliyordu.
HANZALA, MADLEEN’İN ARDINDAN MÜDAHALE EDİLEN İKİNCİ GEMİ OLDU
Bu olay, İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan gemilere yönelik müdahalelerinin ilki değil. İsrail daha önce de Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Madleen gemisine müdahale etmiş, 110 deniz mili açıkta durdurduğu gemideki kişileri gözaltına alarak İsrail’e götürmüş, ardından sınır dışı etmişti.
ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ TARTIŞMASI
Uzmanlara göre, Hanzala gemisine yapılan müdahale, uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geliyor. Zira gemi, uluslararası sularda seyir halindeyken, herhangi bir askeri yük taşımayan ve sivil yardım amacı taşıyan bir faaliyet içindeydi. Bu nedenle, saldırı niteliği taşıyan bu müdahale, İsrail’in Filistin üzerindeki ablukasını daha da tartışmalı hale getiriyor.
ULUSLARARASI TOPLUMDAN TEPKİ
İsrail’in bu son müdahalesi, özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki insan hakları örgütlerinin ve diplomatik çevrelerin sert tepkisine neden olabilir. FFC yetkilileri, “İsrail, Filistin halkına yardım elini uzatmak isteyenleri cezalandırmakta ve ablukasını daha da sertleştirmektedir” diyerek uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.