Anma etkinliği, Ankara’daki Ukrayna Büyükelçiliği binasında düzenlendi. Program, diplomatik çevrelerin, siyasetçilerin ve Kırım Tatar toplumu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliğe, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği görevlileri başta olmak üzere, Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasından temsilciler, milletvekilleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.

HER YIL ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANILIYOR

Kırım Tatar halkı, 18 Mayıs 1944’te Sovyet lider Josef Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgün edilmiş, bu trajik süreçte on binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Bu acı olay, hem tarihî hafızayı canlı tutmak hem de geçmişin tekrar etmemesi adına her yıl çeşitli anma etkinlikleriyle hatırlatılıyor.

"ACINIZ, BİZİM ACIMIZDIR"

Ukrayna Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Chernyshev, törende yaptığı konuşmada, Kırım Tatarlarının uğradığı haksızlığın Ukrayna halkının ortak acısı olduğunu vurguladı. “Kırım Tatarlarının acısı, tüm Ukraynalıların acısıdır. Kırım halkına taziyelerimi iletiyorum. Ukrayna’nın birçok bölgesinde, Türkiye’de ve diğer ülkelerde de anma etkinlikleri düzenlenmektedir,” dedi.

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ RESMEN SOYKIRIM OLARAK TANINDI

Chernyshev, sürgün olayının uluslararası düzeyde de tanındığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Kırım Tatarlarının sürgünü, Ukrayna’da resmen insanlığa karşı işlenmiş bir suç, soykırım olarak tanınmıştır. Letonya, Litvanya, Kanada, Polonya, Estonya ve Çek Cumhuriyeti parlamentolarının bu eylemi soykırım olarak tanıyan kararlarını takdirle karşılıyoruz. Diğer ülkelere de bu örnek adımı takip etme çağrısında bulunuyoruz. Bu adım, tarihi adaleti sağlayacak ve Kırım Tatar halkının verdiği özgürlük mücadelesine uluslararası bir destek anlamı taşıyacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

"81 YIL SONRA AYNI POLİTİKALAR SÜRDÜRÜLÜYOR"

Chernyshev, Rusya’nın günümüzde izlediği politikaları da sert sözlerle eleştirdi:

“Rusya’nın Kırım’ı işgali, yarımadaya esaret ve insan hakları ihlalleri getirmiştir. Bu baskı dalgası, 81 yıl önceki soykırım hedefini sürdürüyor: Kırım Tatarlarını yeniden vatanlarından koparmak. İşgalci Rus yetkililer, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasakladı, siyasi ve dini gerekçelerle kitlesel zulümler uyguluyor. Korkutmalar, baskınlar ve hatta cinayetler yaşanıyor.”

"ZAFER BİRLİKTEN DOĞACAK"

Konuşmasının sonunda Chernyshev, Ukrayna’nın Kırım üzerindeki haklarını savunmaya devam edeceğini vurguladı:

“Moskova, Kırım Tatar halkını onur ve haysiyetinden mahrum bırakamayacaktır. Bugün Kırım Tatarları, Ukrayna Savunma Kuvvetleri saflarında ve işgal altındaki topraklarda direniş göstermektedir. Gücümüz birliğimizden geliyor. Zafer mutlaka bizim olacak. Vatanlarını terk etmek zorunda kalan tüm Ukrayna vatandaşlarının evlerine döneceğinden eminiz. Kırım Ukrayna’dır.”

Kaynak: İHA