Son günlerde Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Van Gölü’nün derinliklerinde keşfedilen mikrobiyalit kolonileri gündeme geldi. Yukarı Deniz Derneği üyesi dalgıçlar tarafından görüntülenen bu doğal yapılar, bilim dünyasının da dikkatini çekiyor. Peki, mikrobiyalit nedir, mikrobiyalit kolonisi nedir, Van Gölü mikrobiyalitleri neden önemlidir? İşte detaylı yanıtlar…

Mikrobiyalit nedir?

Mikrobiyalit, siyanobakteriler ve bazı mikroalglerin fotosentez yaparak çevrelerindeki sudan kalsiyum karbonat çökelterek oluşturduğu kayaç benzeri yapılardır. Bu oluşumlar, mikroskobik canlıların faaliyetleri sonucunda zamanla büyüyerek mercan kayalıklarına benzeyen dev yapılar haline gelir.

Mikrobiyalitler milyonlarca yıl önce Dünya’da oldukça yaygınken, günümüzde sadece sınırlı bölgelerde ve sayıca az bulunuyor. Bu nedenle bilimsel açıdan son derece değerli ve korunması gereken doğal yapılardır.

Screenshot 2025 07 21 At 19 34 44 Yazi.pdf

Mikrobiyalit kolonisi nedir?

Mikrobiyalit kolonisi, aynı bölgede bir arada bulunan çok sayıda mikrobiyalit yapısının oluşturduğu topluluğa verilen isimdir. Tıpkı mercan kayalıklarının koloniler oluşturması gibi, mikrobiyalitler de birlikte büyüyerek koloniler meydana getirir. Bu koloniler, bulunduğu göl ya da deniz ekosisteminde su altı peyzajının önemli bir parçası haline gelir.

Van Gölü Mikrobiyalitleri nedir?

Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü olması nedeniyle mikrobiyalit oluşumları için eşsiz bir ortam sunuyor. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda çok az canlı türü yaşayabiliyor. Ancak mikrobiyalitler, bu özel ortamda gelişerek benzersiz su altı yapıları oluşturuyor.

Van Gölü mikrobiyalitleri, dünyada bilinen en büyük mikrobiyalitlerdir.

Boyları 30 santimetreden 18 metreye kadar ulaşabiliyor.

Ankara Çamlıdere’de Yayla Camii’nin Temeli Dualarla Atıldı
Ankara Çamlıdere’de Yayla Camii’nin Temeli Dualarla Atıldı
İçeriği Görüntüle

Mikrobiyalitlerin bulunduğu derinlikler ise 1,5 metre ile 22 metre arasında değişiyor.

Bugüne kadar Van Gölü'nde 10 farklı mikrobiyalit kolonisi tespit edildi.

Screenshot 2025 07 21 At 19 34 35 Yazi.pdf

Van Gölü Mikrobiyalitleri nasıl oluşur?

Siyanobakteriler ve mikroalgler, fotosentez yaparak su içindeki kalsiyum karbonatı çökelterek mikrobiyalitlerin temelini oluşturur.

Zamanla bu çökeltiler birikerek taşlaşır ve mercan resiflerini andıran yapılar meydana getirir.

Van Gölü’nün yüksek tuz ve soda oranı, bu oluşumları destekleyen özel bir kimyasal ortam sağlar.

Van Gölü Mikrobiyalitleri dünyada eşi benzeri olmayan doğal yapılar

Van Gölü mikrobiyalitleri, sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın koruması ve araştırması gereken eşsiz doğal zenginliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Mikrobiyalit kolonileri, su altı fotoğrafçılığı, dalış turizmi ve bilimsel araştırmalar açısından büyük öneme sahip.

Kaynak: Haber Merkezi