Karar kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, örgütün kurucu lideri Abdullah Öcalan da süreçle ilgili ilk değerlendirmesini yaptı. Teröristbaşı Abdullah Öcalan, PKK’nın kongrede aldığı tarihi kararlara ilişkin bir mesaj yayımladı. Öcalan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu vesileyle tarihi 12. kongrede alınan kararları ve önümüzdeki döneme ilişkin mesajları saygıyla selamlıyorum.”

Bu açıklama, terör örgütünün resmi olarak feshedildiğini ilan etmesinden kısa bir süre sonra geldi.

PKK'DAN TARİHİ KARAR

PKK, 9 Mayıs’ta yayınladığı açıklamada, 12. kongresinde alınan kararlar doğrultusunda silahlı mücadelenin sona erdirildiğini ve örgütün kendisini feshettiğini duyurdu. Açıklamada, kongrenin Abdullah Öcalan’ın çağrısı çerçevesinde toplandığı belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:

“Önder Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat tarihi açıklamasıyla başlayan süreç, yaptığı çok yönlü çalışmalar, değişik tarzlarda sunduğu perspektifler ışığında 5-7 Mayıs tarihleri arasında toplanan 12. Parti Kongremiz başarıyla tamamlandı.”

Pkk Af Gelecek Mi

PKK’nın sonuç bildirgesinde örgüt adıyla yürütülen tüm faaliyetlerin sona erdiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Apo tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK'nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı.”

"PKK TARİHİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİŞTİR"

Örgüt, Kürt sorununun demokratik siyaset yoluyla çözümüne kapı aralamak amacıyla bu kararı aldığını duyurdu. Bildirgede, PKK’nın tarihi misyonunun tamamlandığına vurgu yapıldı:

“PKK mücadelesi, Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına getirmiştir. Bu yönüyle PKK tarihi görevini yerine getirmiştir.”

"TÜM KESİMLERİ SÜRECE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ"

Kamuoyuyla paylaşılan bildiride, tüm toplumsal kesimlere barış ve demokratik çözüm sürecine dahil olma çağrısı yapıldı. Açıklamada, Meclis, hükümet, muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve sanatçılara sorumluluk alma çağrısında bulunuldu:

Trump’tan flaş açıklama: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırıldı! Trump’tan flaş açıklama: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırıldı!

“TBMM’nin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması önemli olmaktadır. Mecliste temsili bulunan tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, demokratik basını, kanaat önderlerini ve tüm kesimleri sürece katılmaya çağırıyoruz.”

Imralı-2

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Süreç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’teki grup toplantısında yaptığı açıklamayla kamuoyunun gündemine taşındı. Bahçeli, “Tecrit kaldırılsın, Öcalan TBMM'de konuşsun, terörün bittiğini ilan etsin” çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrının ardından 26 Kasım’da DEM Parti, Adalet Bakanlığı’na başvurarak Öcalan’la görüşmek için resmi talepte bulundu. Hükümet bu talebe 27 Aralık’ta olumlu yanıt verdi ve ilk görüşme 28 Aralık 2024'te İmralı’da gerçekleşti. Takip eden görüşme 22 Ocak 2025’te yapıldı.

KRİTİK GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DEM Parti heyeti, görüşmelerin ardından temaslarını yurt dışında sürdürdü. 16 Şubat’ta Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve KDP Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Ertesi gün ise Süleymaniye’de KYB yetkilileri Bafil ve Kubat Talabani ile görüştü.

Bu temasların ardından 23 Şubat’ta Öcalan’la tekrar görüşen DEM Parti heyeti, örgüt liderinin tarihi bir mesajını kamuoyuyla paylaştı. Öcalan, açıklamasında şu sözleri kullandı:

“Silah bırakma çağrısında bulunuyorum ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum.”

Açıklama ile birlikte Öcalan’ın İmralı Adası’nda çekilmiş yeni bir fotoğrafı da yayımlandı.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada kongrenin yapılmak üzere olduğunu duyurdu. Bu açıklamadan üç gün sonra, 12 Mayıs’ta PKK resmen feshedildiğini ve silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etti.

Kaynak: Haber Merkezi