Protez kol nedir? hangi durumlarda kullanılır?
Protez kol, travma (kaza), doğumsal anomali, elektrik çarpması, tümör ve buerger hastalığı gibi rahatsızlıklar nedeniyle kolun ampute edilmesi sonucu uzuv eksikliğini tamamlamak ve hastanın günlük aktivitelerini yerine getirebilmesi için tasarlanan ve kişiye özel yapılan yapay uzuvlardır. Kol amputasyonu kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler. Özellikle dominant ekstremite olarak isimlendirilen çok kullanılan tarafa ait kayıp daha fazla fonksiyonel yetersizlik ve özürlülük demektir. Bu sebeple protez kol yapımında kalite ve bireysellik ilk sırada gelir. Protez uygulayıcısının doğru protez bileşenlerini seçmesi uygulamanın başarısı için asıl belirleyicidir. Protez kol, dirsek altı protezi ve dirsek üstü protezi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Protez kol çeşitleri nelerdir?
Protez kol çeşitleri, biyonik kol, myoelektrik kol protezi, mekanik ve kozmetik olmak üzere 4’e ayrılır. Gruplandırmada teknik özellikler ayırt edicidir. Burada da diğer uzuvlarda olduğu gibi 2 marka deneyimleri ve kaliteleriyle öne çıkmaktadır. Birincisi olan Alman firması Ottobock, kişinin eline, dirseğine, omzuna ve bileğine uygulanabilen ürünler üretmektedir. Soketin içerisine konulan biyonik çipler vasıtasıyla çalışır, kas hareketleriyle eş zamanlıdır. Bu hareketli protez kol sayesinde kişi tüm parmaklarını hassas bir şekilde kullanabilir. Birey, baş parmağın hareketini istediği pozisyonda sabitleyebilir. Şarj edilebilir ve 1 haftaya kadar dayanır. Biyonik kol fiyat açısından mekanik protez kol kadar avantajlı değildir.
Mekanik protezler de sıklıkla tercih edilen protezlerdir, sebeplerinden birisi de makul ücret karşılığında temin edilebilmesidir. Güdük, yani uzuvdan kalan kısımdan ve sırttan sağlam kol üstüne geçirilen bir bandaj sistemine dayanarak kontrol edilir. Kişinin kendi gücüyle hareket eder. Ancak bu düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Belirli bir süre çalıştırmak için eğitim almayı ve tekrar yapmayı gerektirir. Bir diğer özelliği, su ile temas edenler için kullanılabilir olmasıdır.
Myoelektronik kol protezi de yine aynı ihtiyaçların tamamını karşılayabilir ve benzer prensiple çalışır. Tam elektronik bir sisteme tabidir. Özellikle çalışma hayatı aktif olan insanlar için en ideal seçim olduğu söylenebilir. Yalnızca 3 parmak hareket ederken kalanları doğru pozisyonlarda sabit durur. Kişilerin ten rengine uyumludur. Kozmetik türler ise daha ziyade dış görünüşlerini önemseyenler için uygundur. Burada da tasarım, kullanma kolaylığı, ağırlık gibi unsurlar işlevselliğe ağır basar. Uzun ömürlüdürler ve üzerine çeşitli aksesuarlar eklenebilir. Bu bilgiler protez el nasıl çalışır diye merak edenler için fikir verebilir.
Bunların yanında, sibernetik kol olarak da bilinen robotik kol protezi de mevcuttur. Bir süredir insanlar üzerinde uygulanabilen ve zihin kontrolünü gerçekleştirebilen bu ilerici modeller sayesinde esnek hareket ve kavrama kabiliyetinin yanında dokunma hissinin simüle edilmesi de mümkün olabilmektedir.
2023 Protez Kol Fiyatları
Sabit bir protez kol fiyatı vermek mümkün değildir ve ürüne ve işlevine göre değişiklik göstermektedir. Dirsek altı kol protezi fiyatları 25.000 TL, dirsek üstü kol protezi fiyatları 35.000 TL'ndan başlamaktadır. Protez kol fiyatı kişinin amputasyon seviyesi, protezden beklentisi ve ekonomik tercihine göre hasta ile birlikte belirlenmektedir.