ÖZEL HABER - Uzman klinik psikolog Emre Gökçeoğlu baş ağrısı tipleri arasında en sık görülen "Psikolojik Tip Gerilim Baş Ağrısı" nın belirtilerine ilişkin uyarılarda bulundu. Gökçeoğlu, Psikolojik Tip Gerilim Baş Ağrısının başı bir bant gibi saran bir ağrı olduğunu belirterek, ağrının belirtilerini şöyle sıralıyor:
• Alında, şakak bölgesinde ağrı
• Kafada basınç, ağırlık hissi, sermsemlik
• Boyunda ve Omuzlarda ağrı, hassasiyet
• Bulantı, kusma hissi
• Konsantrasyon güçlüğü
•Diş sıkma eşlik edebilir, Ağrılar sabah kalkınca hemen başlayabilir)
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Neden Olur?
Anksiyete, stres, yoğun kafein, alkol kullanımı, yetersiz dinlenme, yas ve ciddi yaşam değişikliklerinin gerilim tipi baş ağrısına neden olabileceğine dikkat çekti.
Ağrı tipleri nelerdir? Ne yapılmalı?
Ağrının, başın tek tarafında ve zonklayıcı bir şekilde olmasının migren ağrısı olabileceğini belirterek "Bu ağrı göz bölgesine de yayılabilir. sıklıkla ışığa ve sese karşı hassasiyet, görmede bulanıklık eşlik edebilir. Birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir. Başınızın arka tarafındaysa hipertansiyon olabilir. Ağrı yüz bölgesini kaplıyor, basınç yapıyorsa sinüzit ağrısı olabilir. Bu tarz ağrılarınız uzun süreli devam ediyorsa nörolojik bir müdahaleden kaçınmayın." dedi.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Gerilim tipi baş ağrıları 30 dakikadan 1-2 haftaya kadar sürebileceğine dikkat çeken Gökçeoğlu şunları kaydetti: "Bu süreçte kişi stresi yönetebilme becerisi kazanmalıdır. Kısır döngülü stres bu tip baş ağrılarını kronik hale getirebilir. Kas gevşetici ilaçları ağrıya fayda sağlamaz. Bu süreçte Sıcak ve soğuk uygulama yapılabilir. Duruşunuzu düzelmeniz gerekir. Omurganın doğru durması kasların gerilmesini önleyebilir. Yaşam şeklinin düzenlenmesi gerekir (Uyku, egzersiz, beslenme). Tetikleyicilerin farkında olma ve başa çıkma stratejileri belirlemek gerekir. Bilişsel davranışsal tedaviler (BDT), Psikolojik destek kaygıların giderilmesi konusunda destekçi olabilir." dedi.