Öz İplik-İş Sendikası, 10’uncu kez düzenlediği “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Geleneksel Yemeği” kapsamında Ankara’daki genel merkezinde basın mensuplarını ağırladı. Programa, Genel Başkan Rafi Ay, Genel Başkan Yardımcıları Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan, Genel Sekreter Turgay Ulutürk, Medya-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Dilek Atçeken katıldı.

Toplantıda konuşan Genel Başkan Rafi Ay, sektörel gelişmeleri tüm yönleriyle değerlendirerek, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Medya Emekçileri Mücadelemizin Önemli Paydaşıdır”

Rafi Ay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmasında, medya mensuplarının emeğin mücadelesindeki rolünün altını çizerek, “Kuşkusuz medya çalışanları, emek mücadelemizin önemli bir paydaşı. Zorlaşan ekonomik koşullar ve sosyal sıkışmışlık, medya sektörünü de ciddi biçimde etkiliyor. Bu süreçte hem sektörümüz hem de medya açısından basın emekçileriyle dayanışma her zamankinden daha büyük önem taşıyor.” İfadelerine yer verdi.

Öz Iplik Iş (4)“Sektörümüz Alarm Veriyor”

Tekstil ve hazır giyim sektörünün ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Ay, “Sektörümüzle ilgili tabloyu tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyoruz. Biz her ne dediysek, her ne uyarı da bulunduysak, sonrasında gelen aylarda maalesef tüm söylediklerimizi yaşadık ve hâlâ da yaşıyoruz. Ülkemizde tekstil ve hazır giyim sektörü, üretim gücü ve yeteneğini korumaya çalışıyor. Ancak ekonomik gelişmeler ve Türkiye’nin enflasyonla mücadele için uyguladığı sıkı para politikasının, imalat sanayiine olan olumsuz etkisi yüzünden istihdam kayıpları yaşanıyor.” dedi.

“İhracat Düşüyor, İthalat Patlıyor”

Ay, 2022–2024 verileri üzerinden sektörel kaybı şu ifadelerle dile getirdi:

“Hazır giyim ihracatı, 2022’ye göre 2024 sonunda %10 azaldı. Hazır giyim ithalatı ise aynı dönemde %55,42 arttı. 2025 Ocak-Mayıs döneminde hazır giyim ithalatı %23,37 arttı. Aynı dönemde ihracat %6,24 azaldı. 2025’in ilk 5 ayında, cebimize girmesi gereken 458 milyon doları kaybettik. Bununla kalmadık, ithalata da 318 milyon dolar fazladan ödeme yaptık. Yani sadece 5 ayda cari açığa 776 milyon dolarlık negatif etki oluştu.”

“Ucuz İşgücü ile Rekabetin Sonu Yok”

Emeğe dayalı rekabetin sürdürülemez olduğunu vurgulayan Rafi Ay, “İşvereni devleti, tüccarı, bürokratı, bilim insanı, hepinize sesleniyorum: Bana, 1 milyon iş yaratılacağını, 50 milyar dolar para bulunacağını, cari açık sorunu da yaşamayacağımızı söyleyin... Tamam, kabul. O zaman 25 milyar dolar kazandıran, 1 milyondan fazla istihdam sağlayan sektörü yok edin!” çağrısı yaptı.

Öz Iplik Iş (1)“Hepimiz Aynı Gemideysek, İşçi Güvertesine İnin!”

Rafi Ay, sanayi politikalarında dönüşüm gerektiğini ifade ederek, “Rekabeti emeği sömürerek değil, kalitenizle yapın. Markalaşın. Biz verimliyiz, siz teknolojik yatırım yapın, biz uyum sağlarız. Türkiye’de yabancı markaların mağazaları önünde kuyruk var. Ders çıkarması gereken biz değil, sizsiniz.” İfadelerini kullandı.

“Yurt Dışına Kaçan Üretim, Sanayimizi Zayıflatıyor”

Yurt dışına taşınan üretimin tehlikelerine değinen Ay, “İki gün sonra fabrikalarınız elinizden gittiğinde, dönüp bize ağlamayın. Size bugün kucak açanlar, yarın işi öğrenince sizi orada tutar mı? 20 yıl önce gidenlere sorun başlarına neler geldiğini.” şeklinde konuştu.

“Kadın Emeğinin Kalesi: Tekstil ve Hazır Giyim”

Ay, sektördeki kadın emeğinin önemine vurgu yaparak, “İmalat sanayinde kadınların en yoğun çalıştığı alan tekstil ve hazır giyimdir. Kadınların yüzde 35-40’ı bizim sektörümüzdedir.” dedi.

“300 Bin Kişi İşini Kaybetti”

İstihdamdaki dramatik düşüşü anlatan Ay, rakamlarla tabloyu şöyle ortaya koydu:

“Tekstil, hazır giyim ve deride istihdam 2022 sonunda 1 milyon 305 bin kişiydi. 2025 Nisan ayı itibariyle istihdam 990 bin kişiye geriledi. İşkolumuzun istihdam ve işyeri bakımından zirve yılı olan 2022’ye göre 315 bin 107 kişi daha az insan çalışıyor. Yine aynı dönemde 7 bin 805 işyeri artık yok.”

“Örgütlenme Oranı Yüzde 10 Seviyesinde”

Sendikal örgütlenmedeki yapısal engellere dikkat çeken Ay, “Bir işyerinde sendikanın yetki alabilmesi için çalışanların yarısından bir fazlasını üye yapması gerekiyor. 1000 kişilik bir iş yerinde 500 kişi üye olduysa bir anlamı yok. 501 kişi olmalı. İşveren bu kez mahkemeye gidiyor. ‘501 değil’ diyerek itiraz ediyor. Bu davalar 4-5 yıl sürebiliyor.” Şeklinde konuştu.

Öz Iplik Iş (3)“Küresel Riskler: Tarife Savaşları ve Menşe Saptırmaları”

Dünya Bankası raporlarına da atıfta bulunan Ay, sektörü bekleyen yeni tehditleri şöyle sıraladı:

İsrailli Bakandan küstah paylaşım! “Gazze gelecekte böyle görünecek” diyerek skandal videoyu yayınladı
İsrailli Bakandan küstah paylaşım! “Gazze gelecekte böyle görünecek” diyerek skandal videoyu yayınladı
İçeriği Görüntüle

“ABD, başta Güney Asya ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye çok düşük tarifeler uyguluyor. Bizim markamız yok. Türkiye’ye sipariş veren global markaların Türkiye’de mağazaları var. Üretim yurtdışına kayarsa, bu ürünler artık ithal edilecek. Alternatif pazarlar Avrupa ve Türkiye olacak. Avrupa markalı ürünlerle dolu, dolayısıyla baskının asıl etkisi Türkiye’ye ithalat olarak dönebilir.”

“Bu Ülkenin Çarkları İşçinin Alın Teriyle Dönmektedir”

Dijital dönüşüm sürecine uyumda gecikildiğini belirten Ay, “Sanayi 4.0, ikiz dönüşüm denilen yeşil ve sayısal dönüşüm geliyor dedik. Ancak üzerine gidilmedi. Bu ülkenin çarkları işçinin alın teriyle dönüyor.” uyarısında bulundu.

“Kriz Sadece Ekonomik Değil, Sosyal Bir Yıkım Sürecidir”

Sürecin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal boyut taşıdığını söyleyen Ay, “Fabrikalar kapanıyor. Sipariş alamıyor. Maaşlar maalesef gününde ödenmiyor. Emekçiler enflasyona karşı ezilen ücretleriyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.” dedi.

ÖZ İPLİK-İŞ’TEN 7 Maddelik Çözüm Önerisi

Genel Başkan Rafi Ay, sektöre yönelik çözüm önerilerini şu başlıklarla sıraladı:

  • Emekçinin örgütlenme hakkı güvence altına alınmalıdır.
  • Asgari ücret tespit süreci adil ve şeffaf hale getirilmelidir.
  • KOBİ destekleri, çalışan bazlı artırılmalı ve ölçek ayrımı yapılmaksızın genişletilmelidir.
  • EYT ile kaybedilen kalifiye iş gücünün dönüşü için teşvik sağlanmalıdır.
  • Kadınların iş gücüne katılımı desteklenmeli ve artırılmalıdır.
  • Asgari ücrete insanca yaşamı mümkün kılacak oranda zam yapılmalıdır.

Toplantı sonunda Ay, gazetecilere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Cansel Yıldız