ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Tufts Üniversitesi’nde Fulbright bursuyla doktora eğitimi gören Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 45 gün süren gözaltı sürecinin ardından serbest bırakıldı. ABD Federal Yargıcı William Sessions’ın 9 Mayıs’ta verdiği kefalet kararı doğrultusunda salıverilen Öztürk, Boston’daki Logan Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Basın mensuplarının karşısına geçen Öztürk, "Son 45 günde doktoramın en kritik döneminde özgürlüğümden ve eğitimimden mahrum kaldım" diyerek sürecin kendisi, Tufts Üniversitesi’ndeki akademik topluluğu ve Türkiye’deki ailesi için oldukça zor geçtiğini söyledi.
“Arkadaşlarıma, öğretmenlerime ve öğrencilerime kavuşmak için sabırsızlanıyorum” diyen Öztürk, başta hukuki destek sağlayan avukatları olmak üzere, destek veren herkese teşekkür etti.
“Tüm destek ve nezaketiniz için minnettarım”
Rümeysa Öztürk, yaşadığı sürecin sadece bireysel değil, aynı zamanda uluslararası öğrenciler adına da büyük bir sınav olduğunu belirterek, “Tüm destek ve nezaketiniz için hepinize minnettarım” dedi. Gözaltında bulunduğu süre boyunca Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatlarının kendisine sağladığı destek sayesinde, Amerikan adalet sistemine olan inancını koruduğunu ifade etti.
Senatör Markey ve Kongre Üyesi Pressley yalnız bırakmadı
Öztürk’ü havalimanında karşılamaya gelenler arasında ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve ACLU Massachusetts Direktörü Carol Rose da yer aldı. Basın toplantısında konuşan Demokrat Senatör Ed Markey, “Konuşma özgürlüğü ve usulüne uygun yargılanma herkesin hakkıdır. Bu eve dönüş, tüm özgürlüklerimiz adına hepimizin üstlenmesi gereken mücadelenin sadece başlangıcıdır” dedi. Markey, Öztürk’ün serbest bırakılmasını “adalet ve demokrasimiz için bir zafer” olarak nitelendirdi.
Kongre Üyesi Ayanna Pressley ise Öztürk'e hitaben, “Seni asla unutmadık. Tamamen aklanana kadar dinlenmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Pressley, bu sürecin sadece bir bireyin değil, tüm uluslararası öğrencilerin haklarını ilgilendirdiğine dikkat çekti.
“Delilsiz suçlamalar”
ACLU Massachusetts Direktörü Carol Rose ise, Öztürk’e yöneltilen “Hamas destekçisi” iddialarının hiçbir somut delile dayanmadığını belirterek, “Bu suçlamalar, ortaya çıkıp kanıtlamaları için kendilerine (ABD hükümeti avukatlarına) bolca zaman tanındığı halde hiçbir şekilde desteklenememiştir” açıklamasında bulundu.
Öztürk’ün avukatlarından Mahsa Khanbabai de, 22 Mayıs’ta Vermont’ta görülecek olan duruşmada öğrencinin vizesinin “yasa dışı şekilde iptali”ne karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Khanbabai, “Bu uygulamalar göçmenlik hukukunda daha önce hiç görmediğimiz şekilde yetki aşımıyla yapıldı” dedi.
Maskeli ajanlar tarafından gözaltına alınmıştı
25 Mart gecesi, Tufts Üniversitesi öğrencisi Rümeysa Öztürk, iftar yemeğine giderken, yüzleri maskeli altı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı. Ardından, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini kamuoyuna açıklamıştı. Rubio, Öztürk gibi Hamas’ı desteklediğini öne sürdüğü 300’den fazla yabancı öğrencinin vizelerinin iptal edildiğini ifade etmişti.
Öztürk’ün gözaltına alınmasına tepki gösteren Tufts Üniversitesi yönetimi de mahkemeye yaptığı başvuruda, tutuklamanın uluslararası öğrenci topluluğunda büyük bir korkuya yol açtığını belirtmişti. Üniversite Rektörü Sunil Kumar, öğrencilerinin serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak okul güvenliği adına endişelerini dile getirmişti.
Yargıç Denise Casper, daha önce Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Son olarak Vermont Federal Bölge Yargıcı William Sessions, 9 Mayıs’ta görülen duruşmada Öztürk’ün kefaletle serbest bırakılmasına hükmetmişti.