Türk sol siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Yusuf Ziya Bahadınlı vefat etti. Vefatı, başta TKP ve TİP olmak üzere sosyalist çevrelerde derin üzüntüyle karşılandı. Bahadınlı için 20 Mayıs Pazartesi günü saat Şişli Tiyatrosu'nda anma töreni düzenlendi. Törenin ardından cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cem terzi kimdir nereli? Evli mi? Cem terzi kimdir nereli? Evli mi?

TKP VE TİP’TEN TAZİYE MESAJLARI

Üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi (TKP), Bahadınlı’nın vefatının ardından yayımladığı açıklamada, onun mücadeleci kişiliğine ve sosyalizm inancına dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yaşamı boyunca işçi sınıfının kurtuluşu için verilen mücadelenin ön saflarında yer alan bir komünisti, üretken bir aydını, yoldaşımız Yusuf Ziya Bahadınlı’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Devrim ve sosyalizm mücadelesi onun hayatının merkezinde yer aldı. Her daim örgütlü mücadelenin parçası oldu.”

Türkiye İşçi Partisi de Bahadınlı’nın vefatıyla ilgili yaptığı açıklamada; “1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Yozgat Milletvekili seçilen öğretmen ve yazar Yusuf Ziya Bahadınlı’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yayıncılık ve siyasi faaliyetleriyle Türkiye sosyalist hareketine unutulmaz katkılarda bulunan Bahadınlı'nın sevenlerine ve tüm Türkiye işçi sınıfına baş sağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

YUSUF ZİYA BAHADINLI KİMDİR, NERELİDİR?

Yusuf Ziya Bahadınlı, 9 Eylül 1927’de Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde doğdu. Eğitim hayatına burada başlayan Bahadınlı, sırasıyla Yozgat Ortaokulu, Pazarören Köy Enstitüsü, Yüksek Köy Enstitüsü, Balıkesir Eğitim Enstitüsü ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü gibi önemli kurumlarda öğrenim gördü.

Yusuf Ziya Bahadınlı2

Bahadınlı, uzun yıllar Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’nden Yozgat Milletvekili seçilerek 13. Dönem TBMM’de görev aldı. Meclis’teki faaliyetleriyle dikkat çeken Bahadınlı, işçi hakları ve sosyal adalet konularında verdiği önergelerle öne çıktı.

Asıl mesleği öğretmenlik olan Bahadınlı, yayıncılık alanında da önemli işlere imza attı. Hür ve Yeni Dünya isimli yayınevlerini kurarak, sosyalizm üzerine yoğunlaşan İlke ve Yeni Dünya dergilerini yayımladı. Aynı zamanda birçok esere imza attı. 12 yıl boyunca Fransa ve Almanya’da sürgün hayatı yaşadı.

Yusuf Ziya Bahadınlı

Bahadınlı'nın hayatı boyunca yazdığı roman, hikâye, anı, inceleme ve sözlük türlerinde pek çok eseri bulunuyor. Bu eserlerden bazıları farklı dillere de çevrilerek uluslararası okurlarla buluştu.

YUSUF ZİYA BAHADINLI'NIN ÖNE ÇIKAN ESERLERİ

Hikâyeler:
İtin Olayım Ağam (1964)
Geçeneğin Karanlığında (1982)
Titanik’te Dans (1986)

Romanlar:
Güllüceli Kazım (1965)
Güllüceyi Sel Aldı (1972)
Gemileri Yakmak (1977)
Açılın Kapılar (1985)

Yusuf Ziya Bahadınlı3

Anılar ve İncelemeler:
Meclis’in İçinde Vurdular Bizi (2006)
Türkiye’de Eğitim Sorunu ve Sosyalizm (1968)
Alevilik ve İslam Fanatizmi (2006)

Sözlük ve Dil Çalışmaları:
Deyimlerimiz ve Kaynakları (1958)
Türkçe Deyimler Sözlüğü (1964)
Atasözleri Sözlüğü (1972)

Kaynak: Haber Merkezi