İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, İBB'de kamu kaynaklarının usulsüz kullanımı, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma suçlamaları gündemde yer aldı. Bu kapsamda sabah saatlerinde İstanbul merkezli çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Operasyonda Taner Çetin başta olmak üzere, 22 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
OPERASYONLAR GEÇTİĞİMİZ AYLARDA BAŞLADI
İlk operasyon 19 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirilmiş, bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil olmak üzere çok sayıda belediye yöneticisi gözaltına alınmıştı. Ardından 23 Mart’ta İmamoğlu ve bazı yöneticiler tutuklanmıştı.
İkinci dalga operasyon ise Nisan 2025’te yapılmış, 52 kişi gözaltına alınmış ve bunlardan 18’i tutuklanmıştı. Bu kişiler arasında Dilek İmamoğlu’nun ağabeyi Cevat Kaya, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz ve İmamoğlu’nun konakladığı otelin güvenlik kamerasını devre dışı bırakan Çağlar Türkmen de bulbulunuyordu.
TANER ÇETİN HAKKINDA FLAŞ İDDİA
Yolsuzluk soruşturmasının üçüncü dalgasında hedef alınan isimlerden biri de İBB Basın Yayın Daire Başkanı Taner Çetin oldu. Savcılığın iddiasına göre Çetin, Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden bu yana kamu ihalelerinde bazı firmaları kayırdı, bu firmalardan rüşvet karşılığı maddi menfaat sağladı.
İddialara göre Çetin, Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. üzerinden yürütülen projelerde, belirli şirketlere doğrudan ihale verilmesini sağladı. MASAK raporlarına göre, bu firmalar üzerinden kendi adına taşınmaz ve taşınır mallar edindi. Ayrıca, şirketler aracılığıyla kamu personeline de nakdi ödemeler yapıldığı tespit edildi.
SORUŞTURMA KAPSAMINDA ÖENMLİ İSİMLER VAR
Taner Çetin dışında gözaltı listesinde İBB'nin çeşitli birimlerinde görevli personellerin yanı sıra, ihalelerde adı geçen özel şirket temsilcileri ve çalışanları da yer alıyor. Savcılık, bu isimlerin ihalelerde usulsüzlük yaptığı, rüşvet zincirine dahil oldukları ve bazı işlemleri belgelerle gizlemeye çalıştıkları yönünde tespitlerde bulundu.
Soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Mali Suçlar Bürosu tarafından yürütülüyor. Operasyonlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi koordinesinde gerçekleştirildi. Operasyonlara İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de katıldı.