Buluşma, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde, geniş katılımlı bir etkinlikle gerçekleşti. Etkinliğe; Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, birçok akademisyen, öğrenci ve vatandaş katılım sağladı.
"UZAYDA HER ADIM HAYATİ ÖNEME SAHİP"
Türkiye’nin uzaya çıkan ilk insanı Alper Gezeravcı, eğitim süreçlerinden başlayarak, uzayda karşılaştıkları koşullara, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki yaşama ve geri dönüş yolculuğuna kadar tüm deneyimlerini detaylı bir sunumla aktardı.
Gezeravcı, sunumunu çeşitli fotoğraf ve videolarla destekleyerek salonda bulunan binin üzerindeki katılımcıya unutulmaz anlar yaşattı. Uzayda uyguladıkları prosedürlerden hijyen kurallarına, mikro yerçekimi altında yaşamanın zorluklarından uzay çöplerine kadar pek çok başlıkta bilgi verdi.
"COLUMBUS" EĞİTİMİ HAYAT KURTARIYOR
Alper Gezeravcı, uzay görevine çıkmadan önce geçtikleri fiziksel ve zihinsel hazırlık sürecini anlatarak, “Alçak basınç simülasyonları ve G kuvveti eğitimleriyle vücudumuzu sınırların ötesine zorladık. Ancak bu hazırlıklar, uzaydaki görevleri sağlıklı şekilde yerine getirebilmek için şarttı,” dedi.
Avrupa Uzay Ajansı tarafından verilen “COLUMBUS” eğitim programı kapsamında, uzayda yaşanabilecek tıbbi acil durumlara karşı temel sağlık bilgilerini öğrendiklerini vurgulayan Gezeravcı, “Uzayda doktor yok. Bu nedenle her astronotun kendi güvenliğini sağlayabilecek bilgi ve beceriye sahip olması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
EN ZORU HİJYEN, EN KOLAYI UYKU
Gezeravcı, uzaydaki günlük yaşam hakkında da dikkat çekici detaylar verdi. Mikro yerçekiminin yemek yeme alışkanlıklarını değiştirdiğini belirterek, “Her şeyi sabitlemek zorundasınız, yoksa çatalınız da, yemeğiniz de havada dolaşır,” dedi. Hijyenin ise uzaydaki en büyük sorunlardan biri olduğunu anlatan Gezeravcı, beş dakikalık bir yüz temizliğinin 35 dakikaya uzayabildiğini söyledi.
Uyku konusunda ise adapte olmanın oldukça kolay olduğunu belirtti. Ancak yerçekimsiz ortam nedeniyle uyku tulumlarının sabitlenmesi gerektiğini, aksi halde bir yerde uyuyup başka bir yerde uyanmanın mümkün olduğunu aktardı. Kas kaybını önlemek için her gün en az iki saat egzersiz yaptıklarını da sözlerine ekledi.
"TEKNOFEST KIBRIS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNDE KİLİT ROL OYNAYACAK"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen TEKNOFEST 2025’in büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs’ın ‘Bilişim Adası’ olma yolculuğunda bu etkinlik önemli bir adım” dedi.
TEKNOFEST aracılığıyla milyonlarca gence ulaştıklarını ve onları bilim ve teknolojiye yönlendirdiklerini belirten Bakan Kacır, “Gençlerimizin önündeki engelleri kaldırdığımızda neler başarabileceklerini dünyaya gösteriyoruz,” diye konuştu. Türkiye'nin savunma sanayisinde elde ettiği başarının TEKNOFEST kuşağının ürünü olduğunun altını çizdi.
"BU BULUŞMA GENÇLERE VERİLEN DEĞERİN EN GÜÇLÜ GÖSTERGESİ"
Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, etkinliğin hem KKTC gençliği hem de bilimsel gelecek açısından önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurguladı. “Bu buluşma, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın somut bir çıktısı ve gençliğe verdiği önemin en açık göstergesidir,” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin, TEKNOFEST’e Kuzey Kıbrıs’tan en fazla proje gönderen kurum olduğunu belirten Günsel, ayrıca kampüslerinin Drone Şampiyonası’na ev sahipliği yaparak festivalin coşkusunu taşıdıklarını ifade etti.
KATILIMCILARDAN YOĞUN İLGİ
Etkinlik sonunda Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’e yoğun ilgi gösterildi. Öğrenciler, imza almak ve fotoğraf çektirmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ tarafından astronotlara Kıbrıs’a özgü “Lefkara İşi” hediyesi takdim edildi.