TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılı hasat döneminde yaşanan kuraklık ve sıcak hava dalgalarının Türkiye tarımına etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, başta Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu olmak üzere birçok bölgede verim kayıplarının yüzde 85’e kadar ulaştığını açıkladı.

“DEKAR BAŞINA VERİM 50 KİLOGRAMA KADAR DÜŞTÜ”

Bayraktar, hasat başlamadan önce kuraklık uyarısında bulunduklarını hatırlatarak, "Ne yazık ki tahminlerimiz gerçekleşti. Kuru tarım yapılan alanlarda verim dekara 50 kilograma kadar geriledi. Çiftçimiz maliyetini karşılayamayacağı için tarlasına biçerdöver bile sokamıyor" dedi.
Kuraklığın yalnızca kuru tarım yapılan arazilerle sınırlı kalmadığını belirten Bayraktar, sulanabilir alanlarda da ciddi verim kayıplarının yaşandığına dikkat çekti.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ DE RİSK ALTINDA

Kuraklık tehdidinin ayçiçeği üretimini de tehdit ettiğini belirten Bayraktar, Trakya Bölgesi’nin bu alandaki önemine vurgu yaptı. Türkiye’deki ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 35’inin Trakya’dan karşılandığını söyleyen Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

"1 Ekim 2024 - 30 Haziran 2025 arasını kapsayan tarım yılında Marmara Bölgesi’nde yağışlar yüzde 29 oranında azaldı. Haziran ayında son 54 yılın en düşük yağışı kaydedildi. Aynı dönemde Marmara’da sıcaklıklar da mevsim normallerinin 1,5 derece üzerine çıktı."

Ankara Çayyolu’nda 176 bin metrekarelik taşınmaz özelleştirildi
Ankara Çayyolu’nda 176 bin metrekarelik taşınmaz özelleştirildi
İçeriği Görüntüle

Ziraat odalarından gelen bilgilere göre, yağış eksikliği ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeği bitkisinin strese girdiğini belirten Bayraktar, bu durumun ilerleyen dönemde ciddi verim kayıplarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

"2025 YILI TARIMDA DOĞAL AFET YILINA DÖNÜŞTÜ"

Bayraktar, nisan ayında yaşanan zirai don olayının meyve üretimine, kuraklığın ise buğday, arpa ve mercimek gibi stratejik ürünlere zarar verdiğini vurguladı. “Tüm bu olumsuzluklar 2025 yılını tarım sektörü açısından doğal afet yılına dönüştürmüştür” diyen Bayraktar, çiftçilerin yaşadığı gelir kayıplarının sürdürülebilir gıda arzını da tehdit ettiğine işaret etti.

ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENSİN, KURAKLIK MAĞDURLARINA DESTEK VERİLSİN

Bayraktar, kuraklıktan zarar gören üreticilerin ekonomik yükünü hafifletmek amacıyla şu taleplerde bulundu:

“Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçların faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini istiyoruz. Ayrıca nisan ayında yaşanan zirai don olayından zarar gören ve sigortası olmayan çiftçilere yapılan yardımların, kuraklık mağduru çiftçilere de sağlanması gerekiyor.”

Kaynak: İHA