HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, projenin detaylarını kamuoyuyla paylaşırken, yangınların artık sadece mevsimsel değil, ulusal güvenliği tehdit eden bir boyuta ulaştığını vurguladı.

Başlık, “Sadece 2025 yılının ilk altı ayında 3 bin 44 orman ve arazi yangını meydana geldi. Son bir haftada çıkan yaklaşık 650 yangın ise tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Bu yangınlara hava araçlarıyla 20 bin sortie düzenlendi. Ancak ekonomik maliyet bir yana, kaybedilen yeşil alanlar ve canlar telafi edilemez boyutta” dedi.

İrlanda’da Türk girişimciden büyük başarı: Yapay zeka destekli sağlık uygulaması ilk 10’a girdi
İrlanda’da Türk girişimciden büyük başarı: Yapay zeka destekli sağlık uygulaması ilk 10’a girdi
İçeriği Görüntüle

ETKİLİ, HIZLI VE AZ MALİYETLİ

Projenin en önemli özelliği, su yerine özel formüllü köpük kullanılması. Geliştirilecek sistemle, yangına müdahale eden drone’lar köpük püskürterek yangının oksijenle temasını kesecek. Bu sayede alevlerin yayılması engellenmiş olacak.

HBX Ar-Ge ekibi, köpüğün taşınabilir bir düzeneğe entegre edilerek sahada kolayca üretilebilecek şekilde tasarlandığını vurgularken, sistemin daha düşük maliyetle, daha hızlı müdahale imkânı sunacağını kaydetti.

AKILLI DRONE ENTEGRASYONU İLE NOKTA ATIŞI MÜDAHALE

Projede kullanılan insansız hava araçlarının, sadece köpük taşıyıcısı değil, aynı zamanda “akıllı müdahale araçları” olacağına dikkat çeken Hakan Başlık, sistemin lazer mesafe ölçümü, GPS tabanlı yönlendirme, noktasal hedefleme ve uzaktan kontrol gibi özelliklere sahip olacağını açıkladı.

Bu gelişmiş teknolojik altyapı sayesinde, insan unsuruna duyulan ihtiyaç azaltılacak, zorlu arazi koşullarında bile yangınlara müdahale edilebilecek.

“İNSANA BAĞLI MÜDAHALE AZALMALI, TEKNOLOJİ ÖNE ÇIKMALI”

HBX Ar-Ge ekibinden Makine Mühendisi Cavit Başlık, geleneksel yöntemlerle yapılan yangın müdahalelerinde hâlâ insan gücünün ağırlıklı olduğunu belirtti. Yeni projeyle birlikte bu yükün hafifletilebileceğini dile getirerek, “Modüler yapıda tasarlanan sistem, uzaktan kontrol edilen köpük püskürtme mekanizması içeriyor. Drone’lar, tankerlere bağlanarak köpük takviyesi alabiliyor. Hafif ve dayanıklı yapısı sayesinde yangının yayılmasını engelleyecek şekilde konumlandırılabiliyor.” dedi.

YEREL YÖNETİMLERE VE KURUMLARA ÇAĞRI: BİRLİKTE HAREKET EDELİM

Projeye sadece devlet kurumları değil, üniversiteler, yerel yönetimler, ticaret odaları, kooperatifler ve STK’ların da dâhil edilmesi gerektiğini ifade eden Hakan Başlık, geniş çaplı bir seferberlik önererek,“Bu bir tasarım projesidir ancak uygulanabilirliği yüksek. Türkiye’nin bu tip teknolojilere, yerli çözümlere ve toplum temelli işbirliklerine ihtiyacı var. Eğer valilikler ve yerel yönetimler destek verirse, kısa sürede Türkiye, kendi teknolojisiyle yangınlara havadan anında müdahale edebilecek kapasiteye ulaşabilir.” İfadelerini kullandı.

“YANGINLARLA MÜCADELEDE ÇAĞ ATLANMALI”

Başlık, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Biz HBX Ar-Ge olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ancak bu, tek başımıza yürütebileceğimiz bir süreç değil. Kamu otoriteleri, üniversiteler ve toplumun tüm dinamikleri, bu projeye destek vermeli. Bu ülkenin ciğerlerini korumak hepimizin sorumluluğu.”

Kaynak: İHA