Yıllardır Türkiye’de ve bölgede kanlı eylemleriyle binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan terör örgütü PKK, geçtiğimiz günlerde silahlı mücadelesini sona erdirdiğini ve kendini feshettiğini açıkladı. Söz konusu gelişme, güvenlik güçlerinin ve kamuoyunun uzun süredir beklediği kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
YPG NE OLACAK?
Suriye'nin kuzeyinde etkinlik gösteren YPG, uzun süredir PKK ile ideolojik ve kadrosal bağları nedeniyle Türkiye tarafından bir uzantı örgüt olarak değerlendiriliyor. PKK’nın silah bırakmasının ardından kamuoyunda "Peki ya YPG?" sorusu yüksek sesle sorulmaya başlandı.
PKK’nın geri çekilme ve silah bırakma açıklamasının hemen ardından, özellikle Suriye’deki durumun ne şekilde şekilleneceği konusunda belirsizlik oluştu. YPG’nin geleceği, Türkiye-Suriye ilişkileri ve bölgesel güvenlik açısından büyük önem taşıyor.
"YPG DEFTERİ TÜRKİYE'DE KAPANMAK ÜZERE"
TGRT Haber'de yayınlanan Medya Kritik programında konuşan Gazeteci ve eski milletvekili Şamil Tayyar, YPG’nin durumuna ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tayyar, örgütün Türkiye açısından artık gündemden düşmeye başladığını söyledi:
“YPG defteri Türkiye'de kapanmak üzere. Zaten IŞİD’lilerin kaldığı cezaevlerinin kontrolünün Suriye merkezi yönetimiyle yapılma arzusu, Cumhurbaşkanı’mızla yapılan mutabakatın sonucu. Askerleri de kademeli olarak çekecekler. Kendi askeri ve idari sınırları içinde kalacak şekilde olmayacak.”
"SİSTEME ENTEGRE EDİLECEKLER"
Tayyar, YPG’ye dair sürecin sadece bir askeri tasfiye ile sınırlı kalmayacağını, daha geniş bir entegrasyon planının devreye sokulacağını belirtti:
“Sisteme entegre edilecekler. Bunun nasıl olacağıyla ilgili alt kadrolar çalışıyorlar. Yani YPG'nin orada bir bağımsız devlet kurma ya da özerklik yolunu açacak bir gelişme olmayacağını söyleyebilirim.”
YPG DE TARİHE KARIŞACAK MI?
Tayyar, kamuoyunda sıkça sorulan “PKK, YPG bünyesinde tekrar canlanacak mı?” sorusuna da dikkat çekti. Bu sorunun cevabının, terörle mücadelede izlenecek yeni yol haritasına halk desteğini doğrudan etkileyeceğini vurguladı:
“Birçok yerde YPG ne olacak sorusuyla karşılaşıyorum. PKK, YPG bünyesinde tekrar vücut mu bulacak yoksa YPG de tarihe karışacak? Toplum bu sorunun cevabını merak ediyor. Bu soruya verilecek cevap sürece verilecek desteği de büyük ölçüde artıracak.”
YPG'NİN AKIBETİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
PKK'nın silahlı mücadelesine son vermesi önemli bir gelişme olmakla birlikte, bu sürecin bölgedeki diğer yapılanmalarla, özellikle YPG ile nasıl devam edeceği stratejik önem taşıyor. Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde herhangi bir özerklik ya da devletleşme girişimine kesin olarak karşı çıkarken, YPG'nin gelecekte nasıl bir pozisyon alacağı hem ulusal güvenlik hem de diplomatik ilişkiler açısından belirleyici olacak.