Soruşturma kapsamında aralarında otel sahiplerinin, otel yöneticilerinin ve Bolu Belediyesi itfaiye yetkililerinin de bulunduğu toplam 32 kişi hakkında kamu davası açıldı.
13 ŞÜPHELİYE “OLASI KASTLA ÖLDÜRME” SUÇLAMASI
İddianamede otel sahipleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar’ın, yangında yaşamını yitiren 78 kişinin ölümü ve 133 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda “olası kastla öldürme” ve “kasten yaralama” suçlarından sorumlu tutulmaları istendi. Savcılık, bu 13 sanık hakkında kişi başı 1998 yıla kadar hapis cezası talep etti.
19 SANIĞA BİLİNÇLİ TAKSİR SUÇLAMASI
Yangına ilişkin sorumluluğu tespit edilen bir diğer grup olan 19 şüpheli ise farklı unvanlarda görev yapan otel çalışanları, denetim ve sertifikasyon firması yetkilileri, LPG bakım görevlileri ve il özel idaresi personelinden oluşuyor. Bu kişilerin, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
İddianameye göre yangın, otelin dördüncü katındaki restoran bölümünde kullanılan “grill plate” isimli elektrikli ızgarada başladı.
Kahvaltı hazırlıkları için cihazı açan şef Faysal Yaver’in başında olduğu ekip, cihazı yangın çıkana dek açık bıraktı. Cihazın ortasında yer alan termostatın korozyona uğrayarak devre dışı kalması, aşırı ısınma ve ardından kısa devreye yol açtı. Bu kısa devre, cihazda biriken hayvansal yağların tutuşmasına neden oldu ve 03.17’de ilk alevlenme yaşandı.
Yangın 03.24’te yakındaki çöp kovasına, ardından LPG taşıyan hortuma sıçradı. Hortumun erimesiyle gazın alev alması yangının hızını artırdı. 03.26 itibarıyla yangın kontrolden çıktı ve mavi alevlerle yayıldı. Binadaki ahşap malzemeler, yetersiz havalandırma, personelin acil çıkış kapılarını açık bırakması ve eksik yangın sistemleri yangının kısa sürede yayılmasına neden oldu.
YETERSİZ ACİL DURUM PLANI VE EĞİTİMSİZ PERSONEL
Savcılığın hazırladığı iddianamede otelin acil durum eylem planının hem içerik olarak yetersiz hem de uygulama açısından eksik olduğu belirtildi. Plan çerçevesinde görevlendirilen yangın müdahale ekiplerinin eğitimsiz ve tecrübesiz olduğu, personele yangın eğitimi verilmediği, otomatik alarm sisteminin çalışmadığı ve bu yüzden yangının personel tarafından geç fark edildiği tespit edildi.
İHMALLER ZİNCİRİ
Yangın esnasında personelin açtığı otopark kapıları yangının binanın alt katlarına da yayılmasına neden oldu. Ayrıca binada gaz tahliye sisteminin bulunmaması, merdiven ve asansörlerin yetersizliği, yanıcı malzeme kullanımı ve pencere camlarının patlamasıyla birlikte dış cephe de alev aldı. Ahşap kaplamalar yangının hızla binanın dışına sıçramasına yol açtı.
BAKANLIKLAR İÇİN AYRI SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı yetkililer hakkında ise henüz soruşturma izni çıkmadığı için dosyaları mevcut soruşturmadan ayrıldı. Bu kişilerle ilgili süreç, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başka bir esasa kaydedilerek sürdürülüyor.
Otelin "acil durum eylem planının yetersiz olduğu" bildirilen iddianamede, şu tespitler yer aldı:
"Otel için acil durumlar arasında yangın hususunun da belirlendiği ancak düzenlenen acil durum eylem planının yetersiz olduğu, oluşturulan afet yönetim planında belirlenen yangın ekibi ve yangın durumundaki ilk yardım ekibinin yetersiz, tecrübesiz, eğitimsiz kişilerden oluşturulduğu, acil durum eylem planının içerik olarak da yetersiz olduğu, personele otelde yangın eğitimi verilmemesi nedeniyle personelin ne yapacaklarını bilemedikleri aksine otopark ana kapılarını açmaları nedeniyle yangının hızlanmasına neden oldukları, yangının büyüme aşamasında resepsiyon görevlisine ulaşan sesli veya görsel bir otomatik uyarının olmadığı, bu nedenle yangına görevli personelin müdahale edemediği gibi farkında olmadan yangının hızlanmasına neden olacak davranışlarda bulundukları anlaşılmıştır." İddianamede, yangın gecesi otel mutfağında dört personelin sabah kahvaltısı hazırlamak için çalıştıkları, yangının ilk olarak 03.24'te fark edildiği, fark eden personelin diğer personele haber verdiği, ardından mutfak bölümünden ayrıldığı, 03.26'da jandarmanın, 03.27'de de 112 Acil Çağrı Merkezi'nin arandığı tespitlerine yer verildi.