Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü vesilesiyle Türk Eczacıları Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"GÜVENİLİR İLAÇ İÇİN TEK ADRES ECZANELER"
Arman Üney, ilaç güvenliğine yönelik yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, her zaman orijinal ve her zaman güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir.”
Üney, bu açıklamasıyla vatandaşların sadece eczanelerden ilaç ve sağlık ürünleri temin etmeleri gerektiğine dikkat çekti.
BU PLATFORMLAR SAHTE ÜRÜNLERE ZEMİN HAZIRLIYOR
Başkan Üney, pandemi sonrası sosyal medya ve e-ticaret platformlarının yaygınlaşmasının, sağlık ürünlerinin denetimsiz şekilde halka sunulmasına yol açtığını belirtti. Ürünlerin bilimsel güvenilirlikten uzak, kontrolsüz şekilde pazarlanmasının halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.
“Gelişen teknoloji ve erişim olanakları sayesinde hemen her ürüne çok hızlı ulaşılıyor. Ancak bu ürünlerin güvenilir olup olmadığı çoğunlukla sorgulanmıyor. Bu alanın yeterince denetlenememesi ise sahte ve kontrolsüz ürünlerin piyasada hızla çoğalmasına neden oldu.”
"TEKNOLOJİK ÖNLEMLER ŞART"
Üney, Türkiye’de kullanılan “İlaç Takip Sistemi”nin ilaç güvenliği açısından örnek bir uygulama olduğunu söyledi. Her bir ilaç kutusunun üretimden son kullanıcıya kadar izlenmesini sağlayan bu sistem sayesinde vatandaşların güvenle ilaç kullanabildiğini aktardı.
“Ülkemizde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun uyguladığı ilaç takip sistemi gibi etkin teknolojik çözümler gerekiyor. Bu sistem, ilaçlara özel kimlikler vererek süreci izlenebilir kılıyor. Dolayısıyla eczanelerden aldığınız ilaçlar güvenilirdir.”
KONTROLSÜZ TAKVİYELER TEHLİKE SAÇIYOR
Üney, özellikle vitamin, mineral ve bitkisel takviye ürünlerinin denetimsiz şekilde satışının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Ürünlerin sosyal medya fenomenleri tarafından reklam edilerek bilinçsiz tüketiminin artmasının tehlikeli olduğunu belirtti.
“Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir.”
KİMLER RİSK ALTINDA?
Özellikle hamile kadınlar, çocuklar, yaşlı bireyler ve kronik hastalığı bulunan kişilerin bilinçsizce bitkisel takviye kullanmaları halinde ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini dile getiren Üney, şu uyarıyı yaptı:
“Yüksek dozda ve bilinçsizce kullanılan bitkisel takviyeler özellikle anne adayları, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan vatandaşlar için çok ciddi yan etkilere yol açabilir.”
BİLİNÇLİ TÜKETİM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Eczacıların bilimsel bilgileriyle toplum sağlığına katkı sunduğunu hatırlatan Üney, “Halkımızın bilinçli tüketim yapması, eczacılara danışmadan takviye ürün kullanmaması gerekiyor,” dedi. Sahte ürünlerle mücadelede toplumun bilinçlendirilmesi ve denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.