Ankara'nın birçok ilçesinde, yıllardır süregelen su problemleri, vatandaşların çeşitli sağlık sorunları ve ekonomik zorluklar yaşamasına neden oluyordu. Bu sorunların çözümü için bir adım atıldı mı? Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ bu konuda çalışmalar yaptı mı?
DETAYLARI GÖRMEK İÇİN OKUMAYA DEVAM EDİN...
Polatlı, 30 yıldır süregelen içme suyu sıkıntısının sonunda, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çabalarıyla rahat bir nefes aldı. Polatlı’nın temiz içme suyuna kavuşması için gerçekleştirilen ‘İvedik-Polatlı İçme Suyu Hattı’ projesiyle vatandaşlara kesintisiz içme suyu sağlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın öncülüğünde hayata geçirilen 100 kilometrelik projenin maliyeti, 2 buçuk milyar liraya denk geldi. Gerçekleştirilen bu büyük projeyle, yalnızca Polatlı değil, Sincan, Yenikent, Temelli ve Organize Sanayi Bölgeleri dâhil 1,5 milyonluk nüfus, temiz içme suyuna kavuştu. Mansur Yavaş’ın “İşte benim en çılgın projem” diye bahsettiği projeden en çok memnuniyet duyan kesim ise, yıllardır şebeke suyunu yemeklerde bile kullanamayan Polatlı halkı.
Ayaş ilçesi Gençali Mahallesi, ASKİ Genel Müdürlüğü'nün çabalarıyla temiz suya kavuştu. ASKİ Su Arıtma Daire Başkanlığı uzmanları, Gençali Mahallesi civarında araştırmalar yapmış ve bu araştırmaların sonucunda, bölgede bulunan acı suyun, Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kapsamında belirtilen kriterlere uymadığını tespit etmişti. Bu nedenle, bir projeksiyon çalışması yapılarak suyun arınabilmesi için gerekli olan arıtma şekli için karar varıldı. Böylece, yıllardır taşıma su ile idare etmek zorunda kalan mahalle sakinleri için küçük ölçekli membran arıtma tesisi kuruldu. Bu tesis, günde 432 metreküp kapasiteyle hizmet vererek 2 bin vatandaşın su ihtiyacını karşılıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, uzun süredir su sıkıntısı çeken Ayaş Bayram Mahallesi'ne de içme suyu sağladı. Mahallenin yaklaşık 4 kilometre uzağında keşfedilen ve 200 metrelik bir derinliğe sondaj çalışması yapılarak bulunan kuyudan, saniyede 15 litre içme suyu çıkarılıyor. Bu su, A1 kategorisinde insani tüketime uygun bir şekilde çıkarılıyor. Çıkarılan su, Ilıca bölgesi dâhil olmak üzere; 6 milyon 243 bin 285 TL ve Ilıca tarafı hariç olmak üzere 4 milyon 701 bin 779 TL’lik bir maliyete sahip. Sondajdan çıkan bu suyun verimli kullanılabilmesi için de birçok çalışma yapılıyor.
Ayaş’ta 1, Çamlıdere’de 1, Güdül’de 3, Haymana’da 2, Kızılcahamam’da 2 ve Polatlı’da 2 olmak üzere toplam 6 ilçede hayvansal içme suyu göleti yapılarak büyük bir tasarrufa imza atıldı. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, toplamda 4 milyon 844 bin 477 TL yatırım yaparak 197 bin 500 metreküp su muhafazası elde etti ve çiftçilerin kullanımına sundu. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla atıl durumda olan göletler temizlendi ve su kaynakları yeniden kullanılabilir hale getirildi. Yapılan yatırımlarla; Haymana, Beypazarı, Kızılcahamam, Kalecik, Çamlıdere, Polatlı, Sincan ve Güdül olmak üzere 8 ilçede 27 gölet temizlendi ve genişletilerek su kapasitesi artırıldı. Toplamda 12 milyon 963 bin 363 TL yatırım yapılarak 148 bin 500 metreküp hafriyat göletlerden çıkarıldı.
Yapılan yatırımlarla 153 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı ve Ankara'nın kırsal kesimlerinde su kaynağı kesintisiz olarak sağlanmış oldu.
Ankara - ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından, Beypazarı ilçesinin Karaşar, Saray ve Uruş mahallelerinde, sık sık halkın hastalanmasına neden olan içme suyu şebeke hatlarını yenilenirken, bölgeye yeni yağmur suyu ve atık su hattı da inşa edildi.
- Karaşar Mahallesi'nde 30 yıl önce döşenen hatların yenilenmesi için ASKİ ekipleri harekete geçti. Mahalleye 16 bin 250 metre yeni içme suyu şebeke hattı ve 7 bin 800 metre atık su hattı yapıldı. Ayrıca, mahallenin 3 bin 551 metrelik içme suyu abone hattı da yenilendi. Ekipler, mahalledeki eskiyen ve verimini yitiren 3 drenaj su kaynağını da yenileyerek mahalle sakinlerinin hizmetine sundu.
- Saray Mahallesi'nde ise 40 yıl önce hizmete alınan içme suyu hattı iptal edilerek 2 bin 860 metrelik yeni isale hattı devreye alındı. Mahallede yapılan sondaj çalışmaları sonucunda bulunan su, yenilenen su deposuna bağlandı.
- Uruş Mahallesi'nde ise 28 bin 144 metre içme suyu ve 8 bin 430 metre atık su hattı yapıldı. Proje kapsamında gerçekleştirilen sondajlarla bulunan su, depoya verilirken yeni bir su deposu da inşa edildi.