Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, Japonya'da büyüdüğünü ve küçük yaşlardan itibaren gıdayı ilaç gibi düşünmenin öğretildiğini belirtti. Miyashita, büyükannesinin 92 yaşına gelmesini doğru beslenmeye borçlu olduğunu ifade etti.


Diyet uzmanı, Japon Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı'nın 2022 raporuna göre, Japonya'da 100 yaş ve üstü insanların sayısının geçmiş yıllara göre beş kat arttığına dikkat çekti.

Normal patatesten farklı olarak, tatlı patates Japon mutfağında sıkça kullanılan bir sebzedir. Antioksidan bakımından zengin olan mor renkli tatlı patatesler, yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Araştırmalar, bu sebzelerin kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermektedir.

Özellikle somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, Japonların günlük diyetinde önemli bir yer tutar. Balıktaki omega-3 yağları, kan basıncını düşürmeye, trigliseritleri azaltmaya ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur.

Japon mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan daikon turpları, soğuk algınlığını önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.

Havuç, şalgam, pancar ve yaban havucu gibi kök sebzeler de Japon diyetinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu sebzeler, sağlıklı bir yaşam için önemli birer kaynaktır.