Türkiye, güvenlik haritasında 'ortarisk' grubunda yer alıyor. Diğer yandan, Ukrayna, Suriye, Irak, Yemen ve Güney Sudan gibi çatışma bölgeleri 'yüksek risk' grubunda bulunuyor. Değerlendirme, siyasi şiddet, toplumsal ayaklanmalar ve suç oranları gibi kriterleri baz aldı. Türkiye'nin yanı sıra Rusya, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Hindistan, Cezayir, Tunus, Nijer, Brezilya, Kolombiya ve Ekvador da aynı risk kategorisinde bulunuyor. Seyahat planları yaparken güvenlik unsurlarını göz önünde bulundurmak isteyenler için International SOS'un bu değerlendirmesi önemli bir referans olabilir.

International SOS'un 2024 değerlendirmesine göre, iklim değişikliği kategorisinde Türkiye, orta risk seviyesinde sınıflandırıldı. Bu değerlendirmede, küresel ısınmanın insan yaşamını tehdit eden kriz ve felaket potansiyeli temel alındı. Türkiye'nin yanı sıra Çin, Vietnam, Tayland, Ukrayna, İran, Mısır, Kenya, Peru, Bolivya ve Venezuela gibi ülkeler de aynı risk seviyesinde yer aldı.

 

İklim değişikliği konusunda ortaya çıkan riskler, bireylerin ve şirketlerin seyahat planlarını yaparken dikkate almaları gereken önemli faktörler arasında bulunuyor. Bu kategoride en yüksek riskli yerler arasında Suriye, Irak ve Afganistan gibi ülkeler ile birlikte birçok Afrika ülkesi de yer alıyor.

'Akıl Sağlığı' haritasında Türkiye, yüzde 12.5 - 15 aralığında yer alarak 'orta risk' diliminde bulunuyor. Batı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında, risk seviyesi daha düşük olsa da komşularımız Yunanistan, Suriye ve özellikle İran'da risk seviyesinin yüksek olduğu görülüyor.

 

Özellikle bu bilgiler ışığında, tatilcilerin seyahat planlarını yaparken güvenlik ve sağlık endişelerine öncelik vermesi ve uluslararası uyarıları dikkate alması önem taşıyor.