BEDENEN VE RUHEN RIZIKLANMAK


Bolluk, bereket, mağfiretin doruğa çıktığı Ramazan ayında insanlar hem manen hem madden pek çok rızka nail olurlar. Oruç beden yapılan bir ibadettir. Günde 8-9 saat oruç tutan bir kişi dünyevi istek ve arzularından uzaklaşarak Allah’a daha çok yaklaşır. Kişi bu sayede Allah’ın rahmetini kazanarak rızıklanmış olur. Ayrıca on bir ay boyunca yemek yemekten yorulan mide ve diğer organlar dinlenir, kendini yeniler ve kişi daha sağlıklı olur.

YARDIMLAŞMAK VE RIZIKLANMAK


Ramazan yardımlaşma ayıdır. Bu ayda tutulan oruçlarla kişi aç ve yoksul insanların halini anlamaya başlar. Bu bilinçle kişi çevresinde ihtiyaç sahibi olan kimselere yardımlar yaparak, iftar sofralarına davet ederek onları sevindirir.
Ramazan Allah’ın mü’mine verdiği rızkın arttığı, imkan sahiplerinin, fakir ve yoksullara iftar ettirdikleri bir aydır. İftar ziyafeti vermek, iftar sofrası sahibinin cehennemden kurtulmasına vesile olan hayırların en büyüklerindendir.


Yapılan yardımlaşma sayesinde kişinin malı bereketlenir ve Allah’ın sevgisini kazanarak rızıklanmış olur.

İFTAR VE SAHUR SOFRALARI


Ramazan öncesi pek çok evde günde üç öğün yemekler hazırlanır. Bu durum sağlık açısından zararlı olduğu gibi çok yemenin, israf etmemenin önünü açar. Ramazan’da iftarda yenilen yemek daha az olduğu için hem israfın önüne geçilir hem de İslam’ın “az yeyin” emrini uygulama fırsatı sunar. Bu durum da hem bedenen şifa bulmaya hem de yemeklerin israfının önlenmesine vesile olur. Sahur yapmak da evin bereketini artırır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) sahur yemeğinde bereket vardır müjdesi ile sahurda yenilen yemek rızkın artmasına ve bereketlenmesine vesile olur.

TERAVİH NAMAZI


Ramazan ayında yapılan nafile bir ibadet olan teravih namazı Ramazan’da Müslümanları camide bir araya getirerek birlik ve beraberlik duygularını arttırır. Ramazan’da yapılan nafile ibadetler Allah katında çok büyük karşılık görür. Camiye gelen Müslümanlar hem cemaatle namaz kılmanın hem de teravih namazının sevabını kazanarak manen rızıklanmış olur.

KADİR GECESİ


Her yönüyle bereket ve rahmet ayı olan Ramazan ayının içinde, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi vardır. Bu ay, Allah Teala’nın gündüz vakitlerinde orucu farz; gecelerinde teravih namazını nafile (sünnet) olarak meşru kıldığı mübarek bir vakittir. Bu ayda kim bir nafile hayır işlerse, başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kadar; farzı ifa eden ise de başka aylarda 70 farzı işleyen kimse kadar sevap kazanır. Kadir Gecesini ihya eden, faziletlerini bilerek ibadet eden her Müslüman Ramazan ayının manevi bereketiyle rızıklanır.

ZİKİRLERLE RUH DA RIZIKLANIR


Ramazan ayı evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan bir aydır. Bu ayda yapılan ibadetlerin Allah katında misliyle karşılığı vardır. Bu ayda Allah’ı çokça zikretmek, onun rızasını kazandıracak ameller yapmak kişiyi cehennem ateşinden kurtarır. Bu ayda yapılacak ibadetlerle Allah’ın mağfireti hak edilmiş olur.
Günahlardan kurtularak Cennet nimetleriyle rızıklanmak isteyen Müslümanlar bu ayda şu dört şeyi de çokça yapmalıdır.
‘La ilahe illallah’ diyerek Allah’ın birliğine şehadet ediniz,
Bağışlanma, affedilme dileğinde bulunun,
Allah’tan cenneti isteyin,
Cehennemden kurtulmayı dileyin.”

Sonuç olarak Ramazan ayı manen değerli, bereketli bir aydır. Mü’minler için uhrevi kazanç yönünden büyük bir şanstır.