Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, özellikle tüketici kredisi sözleşmeleri sırasında bankalar tarafından sunulan onay belgelerine imza atan emeklilerin, maaşlarına bloke konulabileceği tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatına göre, emekli aylıkları yalnızca nafaka borçları için haczedilebiliyor. Bunun dışında kalan tüm borçlar için emekli maaşlarına haciz konulamıyor. Ancak birçok emeklinin kredi kullanırken imzaladığı muvafakatnameler, bu korumayı fiilen devre dışı bırakıyor.
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu, 21 Mart 2025 tarihli ve E: 2022/2, K: 2025/1 sayılı kararıyla, uzun süredir tartışılan bu konuya netlik kazandırdı.
Oy çokluğuyla alınan kararda, tüketici kredisi sözleşmeleri kapsamında verilen muvafakatnamelere dayanarak bankaların, emekli maaşlarına bloke koyabileceğine hükmedildi.
Bu kararla birlikte, emekli maaşları üzerindeki mutlak haciz koruması, emeklinin kendi rızasıyla imzaladığı belgeler çerçevesinde delinebilecek hale geldi.
Kararın, bankaların lehine ve emeklilerin aleyhine bir sonuç doğurduğunu belirten Karakaş, emeklilerin çoğunlukla ekonomik zorluklar içinde, farkında olmadan kredi sözleşmelerinde her belgeyi imzaladığını söyledi. Bu durumun, farkında olunmadan maaşa bloke gelmesine neden olabileceğini vurguladı.
Karakaş, “Emekliler imza attıkları belgeleri mutlaka detaylı biçimde okumalı ve neye onay verdiklerini bilmeli,” diyerek, yaşanabilecek maaş kesintilerinin önüne geçilebilmesi için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.