Harvard Üniversitesi'nden mezun olan beslenme uzmanı ve psikiyatrist Dr. Uma Naidoo, ruh sağlığını desteklemek için değerli tavsiyelerini paylaştı. "İnsanlara her zaman yiyecek ve beslenmenin kaygıyı hafifletmemize, odaklanmayı artırmamıza ve genel zihinsel sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olabilecek paha biçilmez araçlar olduğunu söylüyorum" diyerek, daha sakin, güçlü ve mutlu bir beyin için uyguladığı altı kuralı açıkladı.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun: Dr. Naidoo, işlenmemiş veya mümkünse az işlenmiş malzemeler kullanmanın önemini vurguluyor. Sebzeler, meyveler, işlenmemiş tahıllar ve baklagiller gibi doğal besinler, bağırsak sağlığını destekler ve iyi bakterilerin gelişebileceği ortamlar oluşturur. Ayrıca, sebzelerde bulunan karmaşık karbonhidratlar, vücut tarafından daha yavaş işlenir ve kan şekerindeki ani yükselişleri önler, metabolizmayı düzenler.
Renkli Gıdalar Tüketin: Dr. Naidoo, geniş bir renk yelpazesi ile beslenmenin önemini vurguluyor. Koyu yeşil sebzelerden, parlak sarı meyvelere kadar farklı renklerdeki gıdalar, beyin fonksiyonunu destekleyen ve sakin bir zihin için gereken besin maddelerini sağlar. Ayrıca, baharatlar ve otların kullanımı da yemeklere renk ve tat katar, kaygıyla mücadeleye yardımcı olur. Örneğin, zerdeçal içinde bulunan kurkumin, inflamasyonu ve yüksek kolesterolü yönetmeye yardımcı olabilir.
Probiyotik ve Fermente Gıdalar Ekleyin: Bağırsak sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Dr. Naidoo, probiyotik ve fermente gıdaların tüketilmesini önerir. Yoğurt, kefir, turşu, kimchi gibi bu tür gıdalar, bağırsaklardaki iyi bakteri dengesini destekleyerek ruh halini ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiler.
Omega-3 Yağ Asitleri İçeren Gıdalar Tüketin: Balık, keten tohumu, ceviz gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, beyin sağlığını destekler. Bu yağ asitleri, özellikle depresyon ve kaygıyla mücadelede etkili olabilir.
Su İçmeye Özen Gösterin: Yeterli su içmek, vücut fonksiyonlarını düzenlemenin yanı sıra zihinsel netliği artırabilir. Dr. Naidoo, günde en az 8 bardak su içmeyi önerir.
3.Mikro Besinlere Ağırlık Verin:
- B kompleksi, C, D ve E vitaminleri: Bu vitaminler kaygıyı azaltmada yardımcı olabilir.
- Kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko: Bu mineraller kaygının azaltılmasına ve genel zihinsel sağlığın desteklenmesine katkıda bulunabilir.
- Kakao: Demir kaynağı olup, bitkisel kaynaklı olduğu için C vitamini ile birlikte alındığında emilimi artabilir.
4- Sağlıklı Yağlar Kullanın:
- Zeytin yağı ve avokado yağı: Antiinflamatuar özelliklere sahiptir, bağırsak ve metabolik sağlığı destekler.
- Omega-3 yağ asitleri: Deniz ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumlardaki bu yağlar kaygıyı azaltabilir, nöroinflamasyonu önleyebilir ve nörodejenerasyona karşı koruma sağlayabilir.
Kan Şekerini Yükselten Yiyeceklerden Uzak Durun:
- Glisemik İndeks (GI): Rafine buğday unu, beyaz pirinç ve nişastalı gıdalar gibi yüksek GI'li karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseltebilir. Bu da enerji patlaması ve ardından gelen çöküşe neden olabilir. Bu döngü, kaygı ile ilişkilendirilebilir.
Vücudunuzu Dinleyin:
- Size uygun beslenme planını oluşturmak için sevdiğiniz lezzetlere ve yeme biçimlerinize uygun sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
- Vücudunuzu dinleyin: Belirli yiyecekleri tükettikten sonra kendinizi huysuz, sinirli, aç veya gergin hissediyorsanız, bu yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı deneyin. Eğer bir şeyi yedikten sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız, muhtemelen sizin için uygun değildir.