ERDOĞAN, “GURUR DUY TÜRKİYE”
Bu konudaki en son ve önemli gelişme Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Milli Uzay Programı paylaşımı oldu. Erdoğan, “Gurur duy Türkiye” diyerek herkesi heyecanlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Millî Uzay Programımız kapsamında ilk kez bir vatandaşımızı bilim misyonuyla uzaya gönderme hedefimize ulaşmamıza çok az kaldı. Gurur Duy Türkiye!” ifadelerini kullandı…
HABERİN DEVAMI DİĞER SAYFADA>>>
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, hava koşulları yüzünden ertelenen uzay yolculuğuna bir hafta sonra başlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu olan Gezeravcı'nın uzaya gönderilişiyle ilgili sosyal medya paylaşımda bulundu. Kacır, Gezeravcı'nın 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini duyurdu.
Bakan Kacır, “Bu tarihi görev, Türkiye'nin uzay bilimi çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olmanın yanı sıra, gelecek nesiller için de büyük bir ilham kaynağı olacak. değerlendirmesinde bulundu.
Bilindiği gibi, 9 Şubat 2021’de Milli Uzay Programı'nın tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu program, gerçekçi ama bir o kadar da rekabetçi hedefleri kapsayan içeriğiyle ülkemizin uzaydaki yol haritası olacaktır. Küresel uzay yarışında, ülkemizi üst liglere taşıyacak bu yol haritasının başarıyla hayata geçmesini diliyorum.” demişti. Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bu söylemin bir neticesi olarak görülmeli…
Erdoğan, Milli Uzay Programı'ndaki hedefleri gerçekleştirmek için hangi kaynak ve yetkinliklere sahip olunması gerektiğini, adımları ne zaman ve ne şekilde atacaklarını belirlediklerini belirterek, “Şimdi Türkiye'nin uzaydaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin yer aldığı Milli Uzay Programımızı bugünlerde meşhur olan sloganı ile tüm dünyaya ilan ediyor ve diyorum ki 'Gökyüzüne bak, Ay'ı gör.” dedi.
Türkiye, Cumhuriyetin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek için çok çaba gösterdi ancak olmadı. İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın 2023’te olması gereken uzay yolculuğu da hava koşulları yüzünden ertelendi. Ancak u yolculuk bir hafta sonra başlayacak…
Ankara artık bir sanayi kenti olduğunu kanıtladı. Bu başarının mimarı hiç kuşkusuz Başkente damgasını vuran 13 Organize Sanayi Bölgesi. Türkiye, uzay çalışmalarını ıskalamanın bedelini ağır öderken, bu gecikmişliği telafi etmek için uzay ve havacılık alanındaki ilk Organize Sanayi Bölgesi Başkentte hayata geçirildi.
Kanal İstanbul’dan sonra ikinci büyük proje olma özelliğini taşıyan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB (HAB) Kahramankazan İlçesi sınırları içinde bulunuyor.
Bilindiği gibi, yapılan duyuruda, “TUSAŞ'ın yanında 730 hektarlık alanda Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği ile Ankara Valiliği'nin katılımlarıyla, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur.” denildi.
Söz konusu bölgenin kurulmasındaki amaç da şöyle belirtildi: Uzay ve havacılık alanlarında yerli sanayiyi desteklemek, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamak, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracatı arttırmaktır.
Bu proje Kahramankazan, Yenimahalle ve Sincan sınırları içerisinde gelişerek büyüyecek.
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB (HAB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özel ilgisiyle yol aldı. O dönemde, Erdoğan, HAB’ın kurulacağı bölgeyi havadan denetleyerek gelişmeler hakkında bilgi aldı, talimatlar verdi.
OSB’leri, Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri ile önemli bir deneyim ve birikime sahip olan Ankara tam bir uzay üssü olacak.
Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık ihtisas organize sanayi bölgesinin kuruluş çalışmaları 2011’de başlamış, yer seçimi 2013’te onaylanarak 2015’te tescil edilmişti. Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’nin altyapısını Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gerçekleştiriyor.
Diğer önemli gelişmeleri ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, anlatmıştı. Kök, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Milli Uzay Programı'na ODTÜ, İTÜ ve Sabancı başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin destek vereceğini ifade etti.
Programın açıklandığı gün, Türkiye Uzay Ajansı, ODTÜ ve ODTÜ Teknokent arasında, Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde ortak Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmalarının yapılması için iş birliği protokolü imzalandığını hatırlatan Kök, bu kapsamda Türkiye'nin uzay alanındaki ilk ihtisas teknokentinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinesi ve ODTÜ'nün öncülüğünde hayata geçirileceğini bildirdi.
Kök, Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Gölbaşı'nda kurulacağını söyledi. Bu alanda, Türkiye Uzay Ajansı, uzay ile ilgili araştırma yapan özel sektör ve kamu Ar-Ge merkezleri ve test altyapılarının (TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Türksat, UYDU A.Ş vb.) yer alması hedefleniyor.
Uzay yolculuğu için hazır olan astronot Alper Gezeravcı’nın şu sözleri Türkiye’nin uzan programı açısından önemli ve anlamlı: Diyor ki: “Bu yolculuk bizim için amaç değil, uzay çalışmaları yolunda gerçekleştirmek istediklerimize ulaşmak için yalnızca bir araç. Bu, sadece bir başlangıç…”