Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı 12 Mart 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edildi. Marşın bestesi Osman Zeki Üngör tarafından yapıldı. 

Türkiye Büyük Millet Meclis'inde kabul edilen milli marş ilk kez TBMM'de Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okundu. 

HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER KİMDİR?

Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul) Türk yazar, öğretmen, milletvekili ve siyasetçiydi. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında TBMM'de yaptığı coşkulu konuşmalar nedeniyle "Milli Hatip" ve "Cumhuriyet Hatibi" lakaplarıyla tanınan bir devlet adamı ve yazardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İstiklal Marşı'nı ilk kez okuyan kişidir.

Tanrıöver, Fecr-i Ati Hareketi'nin ve daha sonra Milli Edebiyat gruplarının bir parçasıydı. Zamanla siyasi kimliği, şair ve yazar kimliğine gölge düşürdü. Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde ve TBMM'nin 1., 2., 3., 7., 8. ve 9. dönemlerinde milletvekilliği yaptı. İki kez Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. Siyasi hayatının yanı sıra Türk Ocakları'nın başkanıydı. Türk Ocakları kapatıldıktan sonra 13 yıl Bükreş'te büyükelçilik yaptı. Türkiye'ye döndüğünde yeniden Türk Ocağı'nı kurmuş ve aralıklarla toplam 34 yıl başkanlığını yaptığı bu kurumla adı özdeşleşmiştir.

Hamdullah Suphi Tanrıöver, 1885 yılında İstanbul'un Aksaray semtindeki Abdüllatif Suphi Paşa Yalısı'nda doğdu. Babası Tanzimat Dönemi ilim ve siyaset adamı Abdüllatif Suphi Paşa, annesi Çerkez kızı Ülfet Hanım'dır. Dedesi, Osmanlı Devleti'nin ilk Maarif Nazırı olan Abdurrahman Sami Paşa'dır ve babası, devletin 6. Maarif Nazırı olarak görev yapmıştır.

Çocukluğu zengin bir kültürel ortamda geçmiştir. Büyüdüğü konak, Osmanlı Divan edebiyatının son şairlerinin buluşma yeri gibiydi. İlk şiirlerini Paris'te amcası Sezai Bey'in çıkardığı Şura-yı Ümmet gazetesinde yayımladı.

Kariyeri ve siyasi hayatı 1904 yılında Mekteb-i Sultani'den (Galatasaray Lisesi) mezun oldu ve öğretmenliği meslek olarak seçti. Ayasofya Rüştiyesi'nde belagat ve Fransızca, Darülmuallimin'de edebiyat, Darülfünun'da Türk-İslam sanatı dersleri verdi. 1909'da Fecr-i Ati grubuna katıldı. 1911'de bu gruptan ayrılarak Ziya Gökalp'in önderliğindeki Milli Edebiyat hareketine katıldı. 1912'de milliyetçilik hareketinin İstanbul'daki merkezi olan Türk Ocakları'na katıldı ve cumhurbaşkanı oldu. Aralıklarla (1912-1931, 1949-1959, 1961-1966) toplam 34 yıl bu kurumun başkanlığını yaptı.

İstanbul'da işgalcilere karşı düzenlenen açık hava mitinglerinde etkili söylem örnekleri olarak gösterilen konuşmalar yaptı ve güçlü bir hatip olarak tanındı. Son Osmanlı Meclisi-i Mebusan'da (1920) Antalya temsilcisi seçildi ve mecliste Misak-ı Milli lehine konuşmalar yaptı. Meclis-i Mebusan'ın işgal güçleri tarafından kapatılmasının ardından milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya gitti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ilk döneminde milletvekili olarak katıldı. İlk kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak atandı.

Türk Ocakları Merkez Heyeti'nin başkanlığını yürütmeye devam etti. 10 Haziran 1966 tarihinde öldü. Edirnekapı Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.

Muhabir: Haber Bülteni