Son dönemde vatandaşlar tarafından merak edilerek aratılan isimler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın kim olduğu merak edilerek aratılmaya başlandı. Selçuk Bayraktar kimdir? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar kimdir? Selçuk Bayraktar kaç yaşında, nereli? soruların cevapları...

SELÇUK BAYRAKTAR KİMDİR?

Selçuk Bayraktar, 1979 yılında İstanbul-Sarıyer'de doğmuştur. İlköğrenimini Sarıyer İlköğretim İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, 1997 yılında Robert Kolej'den mezun olmuştur. Lisans eğitimine 1997-2002 yılları arasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde devam etmiştir. Üniversite eğitimi sırasında, University of Pennsylvania'nın (UPenn) GRASP laboratuvarında staj yapma fırsatı elde etmiştir.

Staj sürecinde aldığı burs teklifiyle 2002-2004 yılları arasında UPenn'de Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini sürdürmüştür. Araştırmaları sırasında, İHA'ların formasyon uçuşu deneyleri, hava- yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel çalışmalar yaparak dünya çapında yayınlar yapmıştır.

Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, üstün başarıları nedeniyle MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından burslu olarak yüksek lisans ve doktora teklifi almıştır. MIT'de İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerinde çalışmalar yürütmüştür. 2006 yılında MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans derecesini almıştır. MIT'deki eğitiminin ardından, Georgia Institute of Technology'te (Georgia Tech) devam etmekte olduğu doktora çalışmalarını dondurarak 2007 yılında Türkiye'ye dönmüştür. Milli ve özgün insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerine odaklanmak amacıyla Baykar bünyesinde çalışmalara başlamıştır.

Selçuk Bayraktar, 2007 yılından bu yana Baykar bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini üstlenmektedir. Baykar'da milli ve özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri'nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme gibi konularda çalışmaktadır.

Bayraktar'ın öncülük ettiği çalışmalar arasında Türkiye'nin ilk yerli ve milli İnsansız Hava Aracı olan Bayraktar MİNİ İHA ve bugün dünya çapında en iyi olarak kabul edilen Bayraktar TB2 S/İHA sistemi bulunmaktadır. Ayrıca, 2019 yılında COVID-19 salgınına karşı Türkiye'de başlatılan mücadeleye liderlik etmiş ve yerli yoğun bakım ventilatörü geliştirme faaliyetlerini yürütmüştür. Bu çalışmalar sonucunda, BIOSYS, BAYKAR, ASELSAN ve ARÇELİK tarafından üretilen yerli solunum cihazı Türkiye tarafından birçok ülkeye ihraç edilmiştir.

Selçuk Bayraktar'ın liderliğinde geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'lar, Azerbaycan'ın Karabağ'ı Ermenistan işgalinden kurtardığı Tek Vatan Harekatı'nda tarihte bir savaşın kaderini değiştirerek önemli bir rol oynamıştır. Bu başarı nedeniyle Selçuk Bayraktar, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

Selçuk Bayraktar şu anda Türkiye'nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan Bayraktar AKINCI TİHA'nın geliştirme faaliyetlerine liderlik etmektedir. Ayrıca, milli ve özgün teknoloji geliştirme çalışmalarında yer alan Bayraktar, Türkiye'nin ilk uçan arabası CEZERİ'nin geliştirilme ekibinin başında da yer almaktadır. Bayraktar, AKINCI projesinin ardından Muharip İnsansız Savaş Uçağı Sistemi ile ilgili geliştirme faaliyetlerine odaklanmaya devam etmektedir.

Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın (T3 Vakfı) kurucusu olarak yetenekli gençlerin ve her yaştan insanın teknoloji geliştirme süreçlerine katılımını teşvik etmek amacıyla çalışmaktadır. T3 Vakfı, stratejik öneme sahip, milli ve özgün üretimi öncelikli olan ürünler, sistemler ve bileşenlere yönelik girişimleri, araştırma-geliştirme çalışmalarını desteklemektedir. Selçuk Bayraktar, T3 Vakfı'nın bilimsel çalışmalarında Mütevelli Heyeti Başkanı olarak liderlik etmektedir. Aynı zamanda, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen TEKNOFEST adlı havacılık ve uzay festivalinin organizasyonunda da yer almaktadır.

Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ilk milli S/İHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) sistemi olan Bayraktar TB2'nin tasarımcısıdır ve Baykar Teknik Müdürlüğü (CTO) ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görev yapmaktadır.

SELÇUK BAYRAKTAR SERVETİ

Servetiyle Forbes listesinde Türkiye 23'üncüsü olan Selçuk Bayraktar 1,2 milyar dolar servete sahiptir.

SELÇUK BAYRAKTAR KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

Selçuk Bayraktar 7 Ekim 1979 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Günümüz itibarıyla 44 yaşındadır.

SELÇUK BAYRAKTAR EVLİ Mİ?

Selçuk Bayraktar, 2016 yılında Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile evlenmiş olup bir çocuk sahibidir. Ayrıca, hususi pilot lisansına sahiptir.

Muhabir: Haber Bülteni