Her türlü rezaletin sergilendiği, toplumun manevi ve ahlaki dünyasını hedef alan sosyal medya platformu TikTok için bazı sınırlamalar ve denetimlerin getirilmesi ile ilgili TBMM’de çalışmalar yapıldığı öğrenildi.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu tarafından TikTok için çalışmalar yapıldığını duyan sosyal medya kullanıcıları TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı? sorgusu yapmaya başladı. Peki, Türkiye’de TikTok kapatılacak mı? Hangi ülkeler Tiktok’u yasakladı? İşte konuyla ilgili merak edilen detaylar…
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu tarafından TikTok’un Türkiye’deki lisans iptalinin de masaya yatırılacağı bir çalışma yapıldığı iddia ediliyor.
TikTok başta olmak üzere sosyal medya platformları ve fenomenlere yönelik kapsamlı bir çalışma başlatılacağı bilgisi sosyal medyada tartışılırken birçok ülke de TikTok uygulaması için yasaklar getirildi.
Sosyal medya üzerinden toplumun temel dinamiklerini hedef alan, aile yapısına ciddi zararlar veren, her türlü içeriğin sansüre uğramadan yer bulduğu TikTok, son günlerde yeniden tartışılan sorunların başını çekiyor.
Özellikle gençleri kolay yoldan para kazanmaya iten ve bunun için de hiçbir sınırın gözetilmediği TikTok mecrası, toplumsal düzenin yapısını dinamitlemeye, ahlaki erozyonun yaşanmasına sebep oluyor.
Türkiye’de gençlerin yanı sıra yetişkin kesimin de kullandığı TikTok Herhangi bir yaş sınırı olmadan erişim sağlanabilen uygulamalar arasında başı çekiyor. Toplumun manevi değerlerini hedef alan içeriklerin yanı sıra cinsellik ve şiddet içerikleri ile de özellikle çocukların ve gençlerin sağlıklı gelişimini engelliyor.
Kolay para kazanma, ilgi çekici videolar ile ünlü olma gibi özellikleriyle herkesin ilgi duyduğu Tik-Tok, 2021’de en çok ziyaret edilen site olarak Google‘ı bile geride bıraktı.
Ahlaki erozyona sebebiyet veren Tik-Tok, popülaritesini artırarak gençleri etkisi altına almaya devam ederken bazı ülkeler Tiktok’u hem güvenlik hem de ahlaki kaygılardan ötürü yasaklama adımları atıyor.
TİKTOK İSTİHBARAT AMACIYLA DA KULLANILIYOR
Çin’e ait olan Tiktok uygulaması ahlaki değerleri hedef almasının yanında kişisel verilerin de kolaylıkla ele geçirilebildiği bir uygulama olarak biliniyor. Geçtiğimiz aylarda ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin’in TikTok paylaşım sitesi üzerinden kullanıcıların verilerine ve cihazlarına erişebileceğini ve bunlar üzerinden büyük veri (big data) operasyonları yapabileceğini söylemişti.
TİKTOK'U BAZI ÜLKELERDE YASAKLANDI
ABD'de TikTok’un yasaklanması için yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.
Sınırlama yoluna giden ülkeler, uygulamanın vatandaşlarının verilerine erişmesinden veya Pekin merkezli propagandaya maruz kalmasından endişe ediyor.
Dünyada uygulanan TikTok yasaklarından bazıları ise şu şekilde:
Avrupa Birliği
Geçtiğimiz aylarda siber güvenlik tehditleri ve kurumları siber saldırılardan koruma gerekçe gösterilerekAvrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi'nin tüm çalışanlarına TikTok kullanmak yasaklandı.
Birleşik Krallık
Britanya hükümeti tüm hükümet bağlantılı cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklamıştı. Hükümet yetkilileri yasağa gerekçe olarak hassas hükümet bilgilerinin öncelik olduğunu açıklamıştı.
Endonezya
Endonezya, 2018'de pornografi, uygunsuz içerik ve kutsallara hakaret gibi nedenlerle TikTok'u yasaklamıştı. Ancak Tiktok uygulamanın uygunsuz içeriklere sansür uygulamayı kabul etmesinin ardından yasak kaldırılmıştı.
Hindistan
Himalayalar'da Çin ordusu girilen çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından Hindistan hükümeti Tiktok’u yasaklama kararı almıştı. TikTok, Hindistan'da ilk olarak 2020'de yasaklanmış, yasak 2021'de kalıcı hale gelmişti.
ABD
2020'de Trump yönetimi TikTok indirmenin yasaklanması için adımlar atmış ancak yasak kararı mahkemeden dönmüştü. Mahkemeden yasak kararı çıkmayınca Beyaz Saray yönetimi tüm hükümet kurumlarına 30 gün içerisinde uygulamanın tüm hükümet bağlantılı telefonlardan silinmesi talimatını vermişti.
Kanada
Tiktok’u yasaklayan bir ülke de Kanada olmuştu. ABD’nin Tiktok’a karşı aldığı tavır sonrasında Kanada, tüm hükümet bağlantılı telefonlarda TikTok'u yasakladı. Kanada hükümeti yasağa gerekçe olarak TikTok'un kabul edilemez düzeyde mahremiyet ve güvenlik riski oluşturmasını gösterdi.
Tayvan
Tayvan yönetimi TikTok'u tüm hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklamıştı. Pekin'le artan tansiyon nedeniyle Tayvan uygulamaya ülke çapında bir yasak getirmeyi düşünüyor.