Baykar tarafından yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde sürdürülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında, Baykar tarafından geliştirilen milli ve özgün Bayraktar AKINCI TİHA'ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla devam ediyor.

100 KM'DEKİ HEDEFE TAM İSABET

Bayraktar AKINCI, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirdiği atış testini başarıyla tamamladı. AKINCI, Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanarak Sinop'ta 100 kilometre uzaktaki deniz üstündeki hedefi Çakır füzesiyle isabetle vurdu. Atış testi sırasında Çakır füzesi saatte 800 kilometre hıza ulaşarak hedefini başarıyla vurdu.

Bayraktar AKINCI TİHA'ya entegre edilen Çakır seyir füzesi, stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etki gösterebilecek şekilde milli jet motoruyla donatıldı. Bu entegrasyon ile Bayraktar AKINCI'nın caydırıcılığı stratejik seviyede artırıldı.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Türk havacılığının altın çağı... Bayraktar AKINCI, Roketsan'ın geliştirdiği milli seyir füzesi Çakır'a entegre edilen arayıcı başlıkla gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı." ifadelerini kullandı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise, Türk havacılık ve savunma sanayisinin önemli bir dönemeçte olduğunu belirterek, "BBayraktar AKINCI ve Çakır milli seyir füzesi ile kapasitemizi daha da güçlendiriyoruz. Adım adım elde ettiğimiz kazanımlar, ülkemizin savunma alanında dünya çapında bir oyuncu olmasını sağlıyor. Sinop'taki başarılı atış testi tam isabetle hedefini buldu. Bu atış bir testten çok daha fazlası; Türkiye'nin savunma sanayisindeki bağımsızlık ve yerlilik yolculuğunda stratejik bir kilometre taşı. Birlikte daha da güçlüyüz." dedi.

Bayraktar AKINCI TİHA'nın 24 Şubat'ta gerçekleştirdiği test faaliyetinde 1 saatten fazla havada kalması ve aerodinamik parametrelerin başarıyla test edilmesi dikkat çekti.

AKINCI C, toplamda 1700 HP güce sahip olarak sınıfının en etkili muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştiren Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021'de envantere alındı.

2022'de Bayraktar AKINCI A ve Bayraktar AKINCI B'nin de envanterlere dahil olmaya başlamasıyla birlikte, Türk güvenlik güçleri ve dost ülkelerin savunma kabiliyeti önemli ölçüde arttı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Selçuk Bayraktar'ın birlikte izlediği Bayraktar AKINCI TİHA'nın Azerbaycan envanterine girişi, Türk savunma sanayisinin tarihi bir başarıya işaret etti. Suudi Arabistan Krallığı ile yapılan büyük ihracat anlaşması da bu başarıyı pekiştirdi. Ayrıca, 22 Şubat'ta gerçekleştirilen testte Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla imha etti.

Bu başarıların yanı sıra, Bayraktar AKINCI'nın 40 bin uçuş saatini tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını geride bıraktığı vurgulandı. AKINCI ayrıca, 45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahiptir ve 2023 yılında Bakü'ye gerçekleştirdiği uçuşla üç ülkeyi birleştiren bir başka önemli başarıya imza attı.

Muhabir: İhlas Haber