Orta Asya'dan Balkanlara uzanan geniş coğrafyada kutlanan Nevruz, her ulusun kendi renkleri ve inançlarıyla kutladığı, baharın müjdecisi olarak kabul edilen ve büyük bir coşkuyla karşılanan bir gündür.

Nevruz Bayramı, doğanın uyanışını ve yeniden doğuşunu simgeler. Doğa ve çevrenin canlanışıyla birlikte insanların umut dolu bir geleceğe yönelik beklentileri de artar. Anadolu'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada köklü ve zengin bir geçmişi olan Nevruz, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Peki, Nevruz ne zaman, ayın kaçında kutlanacak? İşte Nevruz gelenekleri

NEVRUZ NE ZAMAN 2024?

Nevruz, "yeni gün" anlamını taşır ve özellikle Türkler başta olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından kuzey yarımkürede yılbaşı olarak kutlanır.

21 Mart'ta gece ile gündüzün eşitlendiği bir döneme denk gelir. Bu tarihte güneş, göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. Havaların ısınması, karların erimesi, ağaçların çiçeklenmesi, toprağın yeşermesi ve göçmen kuşların yuvalarına geri dönmesi gibi doğa olaylarıyla birlikte Nevruz, bir uyanış ve diriliş günü olarak kabul edilir ve Yenigün bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlılar tarafından yılbaşı olarak kabul edilen bu güne Nevruz adı verilir. Bu özel gün, çeşitli adlarla da anılır, örneğin Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi. Miladi takvime göre 22 Mart'a denk gelen bu gün, Rumi takvime göre ise 9 Mart'a rastlar.

NEVRUZ GELENEKLERİ

Nevruz Bayramı, diğer bayramlar gibi temizlik ve hazırlık süreciyle karşılanır. Nevruz öncesinde evlerde ve sokaklarda genel bir temizlik yapılır. Kutlamalar sırasında insanlar temiz ve yeni kıyafetler giymeye özen gösterirler. Nevruz'un kutlama alanları adeta renk cümbüşü şeklinde süslenir, renkli kıyafetler giyilir, uçurtmalar uçurulur ve çeşitli renklerdeki yumurtalar tokuşturulur. Ayrıca insanlar büyük bir ateş etrafında toplanır ve ateşten atlarlar, bu da Nevruz kutlamalarının karakteristik özelliklerindendir.

Nevruz kutlamaları sırasında kışın uğurlanmasını ve baharın karşılanmasını konu alan oyunlar da oynanır. Ayrıca Nevruz'da, gelecek hakkında dileklerin dile getirilmesi ve çeşitli işaretlerin yorumlanması gibi adeta bir fal bakma geleneği de vardır. Bu geleneğe göre, insanlar gelecek hakkında umutlarını ve isteklerini paylaşır, geleceğe dair olumlu dileklerde bulunurlar.

Nevruz, temizlik, hazırlık, renkli süslemeler, ateş etrafında toplanma, oyunlar oynama ve geleceğe dair dileklerin paylaşılması gibi geleneksel uygulamalarla kutlanan, coşkulu ve anlamlı bir bayramdır.

Muhabir: Haber Bülteni