Ankaralıların toplumsal belleğinde kültürel bir miras olan Ankara Hali, 87 yıldır ucuz ve kaliteli alışverişin merkezi oldu. Ankaralılara taze meyve, sebze, et, balık, şarküteri ürünleri gibi geniş bir yelpazede ürünler sunan Hal, her yaştan pek çok Ankaralının uğrak yeri. Mimarisiyle de dikkat çeken Ankara Hali, yaklaşık 4 ay önce aslına uygun şekilde yenilendi.
Ankara Hali, her gün emeklisinden gencine, memurundan ev hanımına kadar pek çok kişinin akın ettiği yerlerden biri. Kaliteli ve taze ürünü uygun fiyatla satın almak isteyen Ankaralılar, Ulus'taki Hal'in yolunu tutar. Peki, Cumhuriyet'in ilk yıllarında açılan Ankara Hali'nin tarihçesi hakkında ne biliyoruz?

ANKARA'NIN ÇAĞDAŞLAŞMASININ MİMARİ ÖRNEĞİ
Ankara Hali, 1929 Tahtakale yangını sonrasında açılan Posta Caddesi’nin Doğu ucundadır. Yapı, 1937 yılında Avusturyalı mimar Robert Oerley tarafından tasarlanmış ve ardından uygulanmıştır. Tam 87 yıldır bütün Ankara halkının ucuz alışveriş yapabildiği bu mekan, Ulus’un simge yapıları arasındadır.
Ulus Hali adıyla da bilinen Ankara Hali, mimari açıdan da son derece önemlidir. Yapı, son derece etkileyici lineer düzene sahiptir ve 1937 gibi henüz betonarme teknolojisinin çok yeni olduğu bir dönemde tasarlanmıştır. Göğe doğru açılan geniş betonarme saçakları, döneminin en gelişmiş mimari unsurlarındandır.
Yapı, mimarisi ve inşaat uygulamasıyla Cumhuriyet'in çağdaşlaşma projesinin de mimari önemini yansıtan bir figür olmuştur. Bu sebeple de Ulus Hali, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmiştir.
Ankara Hali, 184 hektarlık Ulus Tarihi Kent Merkezi içinde yer alır.
GEÇTİĞİMİZ AYLARDA YENİLENDİ
Zaman içinde yıpranan Ankara Hali, geçtiğimiz aylarda yenilenerek yeniden Ankaralıların hizmetine sunuldu.
Kasım 2023'te çalışmalara başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aralık 2023'te Ankara Hali'ni aslına uygun şekilde yeniledi. 27 milyon 100 bin liraya mal olan yenileme çalışmaları kapsamında, yapının atı sistemi baştan aşağı değiştirildi ve yıllardır çatıdan akan yağmur suyu problemi ortadan kaldırıldı. Çatıya yurt dışından ithal edilen membranın da serilmesiyle esnaf ve vatandaşların mağduriyeti sona erdi.
Yapıldığı yıldan bu yana ilk kez detaylı bir şekilde yenileme çalışması başlatılan Ulus Hali’nden ilk etapta 320 bin ton atık çıkartıldı.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından orijinal mimarisine uygun olarak projelendirilen çalışmalar kapsamında vatandaşların daha konforlu ve hijyenik bir şekilde alışveriş yapması sağlandı.
Halin orta tezgâhları yenilenerek daha düzenli bir görünüme kavuştu. Zemin ise granit taş parke döşendi. Ayrıca Hal'in, artık yetersiz kalan elektrik tesisatı yenilendi.
