YAĞIŞLARIN ARTMASIYLA BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI DA ARTTI

Devlet Su İşleri (DSİ)'nin verilerine göre, 1 Ekim 2023 ile 20 Mart 2024 arasındaki dönemde Türkiye'nin genelinde yağışlar, geçen yıla kıyasla yüzde 46,7 oranında arttı. Bu artış, uzun yılların yağış ortalamasının yüzde 7,5 üzerinde gerçekleşti. Görülen artış eğilimi, içme suyu barajlarının doluluk oranlarında da belirgin bir yükselişe neden oldu.

Türkiye genelinde toplam 596 su depolama tesisi bulunuyor. Bu tesislerde, geçen yılın aynı dönemine göre su depolama miktarı yüzde 34,6 oranında artarak 47,3 milyar metreküpe yükseldi. Doluluk oranları da benzer şekilde artış göstererek yüzde 50,4'e çıktı.

BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ BARAJ DOLULUK ORANI

İstanbul: İstanbul'a içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 76,8'e yükseldi. Bu, şehir için 7,5 aylık içme suyu rezervi olduğunu gösteriyor.

Ankara: Ankara'daki barajların doluluk oranı yüzde 40,6'ya ulaştı. Kentteki, su yeterliliği değerlendirilirken sadece doluluk oranlarına değil, aynı zamanda barajlardaki su miktarına da bakıldı.

İzmir: İzmir'e su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 13,5'e geriledi. Buna göre, kent yaklaşık 6 aylık içme suyuna sahip.

Bursa: Bursa'daki barajların doluluk oranı ise yüzde 94,3'e ulaşarak en hızlı artışı gösterdi. Şehir, yaklaşık 6 aylık içme suyu stokuna sahip.

AMAÇLARINA GÖRE BARAJLARDA DOLULUK ORANLARI

İçme Suyu Barajları: İçme suyu barajlarının doluluk oranı yüzde 38,4'ten yüzde 56,6'ya yükseldi.

Sulama Amaçlı Barajlar: Sulama amaçlı barajlarda aktif doluluk oranı yüzde 33,5'ten yüzde 48,5'e çıktı.

Enerji Amaçlı Tesisler: Enerji amaçlı tesislerde doluluk oranı ise yüzde 38,5'ten yüzde 51,3'e yükseldi.

Muhabir: Haber Bülteni