İş kazaları, Türkiye'de hala ciddi bir sosyal sorun olarak karşımıza çıkıyor. 2023 İSİG raporuna göre, yılın ilk dokuz ayında en az 1409 işçi hayatını kaybetti. Son olarak, 2 Nisan'da İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan Gayrettepe'deki yüksek bir binada çıkan yangında ise 29 işçi yaşamını yitirdi. Bu trajik olay, Türkiye'deki işçi kazaları ve ölümlerinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

BANA BİR ŞEY OLMAZ DÜŞÜNCESİ EN BÜYÜK TEHLİKE

İş kazaların ve ölümlerinin başlıca sebepleri arasında, çalışanların "bana bir şey olmaz" düşüncesi ve dikkat dağınıklığının öne çıktığı görülüyor.

Türkiye her altı saatte bir işçinin hayatını kaybettiği ve her 2,5 saatte bir işçinin iş göremez hale geldiği  gerçekle karşı karşıya. İş kazalarının sebeplerini sıraladığında ise  ilk sırada çalışanların güvensiz tutum ve davranışları gelmektedir. Özellikle "bana bir şey olmaz, ben hep böyle çalışırım, kendime korkak dedirtmem" gibi düşüncelerin ve dikkat dağınıklığının kazalara neden olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra, iş yerindeki güvensiz durumlar arasında eski teknolojiye sahip makineler ve teçhizatlar, yetersiz veya hiç olmayan güvenlik önlemleri de önemli bir rol oynamaktadır.

EN ÇOK İNŞAAT VE MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ÖLÜMLÜ KAZALAR GERÇEKLEŞİYOR

Türkiye'de en çok iş kazası meydana gelen sektörler açıklandı. Buna göre; madencilik ve taş ocakçılığı, kanalizasyon ve atık yönetimi faaliyetleri, imalat, inşaat, konaklama ve yiyecek hizmetleri gibi sektörler, en yüksek iş kazası riskine sahip meslekler arasında yer alıyor.

AVRUPA'DA İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA

Türkiye'deki iş kazaları ve işçi ölümleri her geçen yıl endişe verici bir şekilde artıyor. Özellikle belirli iş kollarında görülen güvencesiz çalışma koşulları ve bu koşullara bağlı olarak meydana gelen iş kazaları sonucu yaşanan ölümler, Türkiye'nin gündemini sürekli olarak meşgul ediyor.

Dünya genelinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni önlemler alınırken, Türkiye'de iş kazalarının artarak devam etmesi bu sorunun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Diğer ülkelerde yıllar içinde işçi haklarını güvence altına alan yasal düzenlemeler yapılırken, maalesef Türkiye ve benzeri ülkeler, bu konuda yeterli ilerleme kaydedememiş gibi görünüyor.

Güncel verilere göre, iş sağlığı ve güvenliği alanında gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, Türkiye'nin de dahil olduğu ülkelerin bu konuda geride kaldığı görülüyor. 

AB'nin resmi istatistik kurumu Eurosat ve SGK'nın verilerine göre Avrupa ülkeleri içinde  en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ülke Türkiye olduğu görülüyor.

İNŞAATLARDA EN YÜKSEK ÖLÜM YÜKSEKTEN DÜŞME SEBEBİYLE OLUYOR

Verilere göre inşaatlardaki kazalarda ilk sırada yüzde 37,4 oranında yüksekten düşme vakaları olduğunu kaydedildi. İkinci sırada yüzde 10 oranında yüksekten malzeme düşmesi ve bunları kazı kenarlarını göçmesi, yapı çökmesi ve elektrik çarpması da diğer kaza şekilleri geliyor.

8 Temmuz 2023'te Malatya'da bir binanın diş cephe tadilatı için kurulan iskelenin çökmesi sonucu Yunus Tam adlı bir işçi hayatını kaybetmiş, 2 işçi ise yaralanmıştı.

2023 Kasım ayında ise Muğla'da Ozan Durmuş, çalıştığı fabrikada katrak makinesi ile kesim yaptığı sırada başına mermer blok düşerek hayatını kaybetmişti.

Gene 7 Şubat'ta Malatya'nın İkizce Mahallesi'nde çalıştığı inşaatın altıncı katından düşen 27 Sergen Karadağ'ın hayatını kaybettiği öğrenilmişti.

ÖLÜMCÜL MADEN KAZALARI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Türkiye'de maden kazaları, inşaattan düşme kazaları kadar sık yaşanan olaylardan biridir. Özellikle 13 Mayıs 2014'te Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın sonucu 301 madencinin hayatını kaybetmesi büyük bir trajediye neden olmuştur. Benzer şekilde, 13 Şubat 2024'te Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde siyanür liç işleminden sonra depolanan toprak yığınının saat 14.28'de heyelana dönüşmesi sonucu yaşanan kaza Türkiye'yi derinden sarsan olaylardan biri oldu.

İŞ KAZALARI İLK 3 SAAT İÇİNDE YAŞANIYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Okan Sezgin, Türkiye'deki iş kazalarının genellikle iş gününün ilk 3 saati içerisinde meydana geldiğini vurgulayarak, ülkemizde en fazla ölümlü iş kazalarının yapı sektöründe yaşandığını ifade etti.

Muhabir: Sevda Ecem